Merwede duurzaam en mobiel
Het toekomstige Merwede in Utrecht onderscheidt zich op het gebied van mobiliteit. Het gebied wordt ingericht voor voetgangers en fietsers en dus wordt het gehele binnengebied autovrij. Dit betekent dat auto’s niet verder komen dan de parkeergarages aan de rand van de wijk met een beperkt aantal parkeerplekken voor privégebruik. Bewoners en bezoekers verplaatsen zich te voet, met de fiets of met lichte elektrische voertuigen (LEV’s).

De voordelen
Dit concept is op zo’n grote schaal nog niet eerder toegepast en biedt een aantal voordelen:
- Meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Dat betekent dat je hier mooie voetgangers- en fietspaden gaat zien. Geen autowegen of straten vol met geparkeerde auto’s.
- Veel ontmoetingsplekken. Doordat er geen auto’s of wegen zijn, ontstaat er juist veel meer ruimte voor verblijfplekken in het groen om te ontspannen, te sporten of elkaar te ontmoeten. Hier wandelen de kinderen gewoon naar school. En haal je onderweg naar huis je pakketjes op in een van de hubs aan de rand van Merwede.
- Veilige plek om te spelen voor kinderen. Zonder autoverkeer ontstaat een wijk die een stuk veiliger is voor iedereen. Ook voor spelende kinderen.
- Veel ruimte voor groen. Door heel Merwede heen vind je in de toekomst veel parken, plantsoenen en binnentuinen.

Fietsparkeren
We willen ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers vrij kunnen bewegen zonder hinder van geparkeerde fietsen of ander verkeer. Voor de bewoners van Merwede komen er daarom in ieder woonblok ruim voldoende fietsenstallingen. Die fietsenstallingen zijn met aandacht ontworpen. Voor bezoekers van de woningen, winkels en andere voorzieningen komen er openbare fietsgarages. Deze toegankelijke fietsgarages liggen verspreid door het gebied. De 2.500 fietsparkeerplekken voor bezoekers zijn gratis.

Deelmobiliteit
In het toekomstige Merwede heb je in principe geen eigen vervoer nodig. Er komt namelijk een breed aanbod aan deelmobiliteit. Hier pak je gewoon wat je nodig hebt. Dat kan de ene dag een elektrische fiets zijn en de andere dag een grotere auto waarmee je met je sportmaatjes naar een uitwedstijd rijdt. Het aanbod is vindbaar via de beschikbare MaaS-app.
- Ruim en divers aanbod elektrische deelauto’s in diverse maten en klassen. De deelauto’s staan verspreid op gealloceerde plekken in de vier parkeergarages.
- Elektrische deelfietsen en deelbakfietsen, deze komen op straat beschikbaar op afgebakende en ingerichte plekken in het gebied.

Openbaar vervoer
Met korte wachttijden, snel in- en uitstappen en goede doorstroming. Aan de randen van het Merwedegebied vind je ov-haltes, voor een snelle verbinding naar onder andere hartje stad, Utrecht Centraal en P+R-voorzieningen aan de Ring en Papendorp.Wie minder doet met de auto, moet immers goed kunnen vertrouwen op het openbaar vervoer.

Parkeren in Merwede
Er komen circa 1.200 parkeerplaatsen beschikbaar in de parkeergarages aan de rand van Merwede. Ongeveer 1.000 zijn bestemd voor bewoners, waarvan ruim 30 plekken voor gehandicapten. De overige parkeerplekken zijn voor deelauto’s en bestelbusjes.Voor de parkeerplekken voor bewoners zijn verschillende abonnementen beschikbaar. De meeste plekken zijn zwerfplekken, dus abonnementhouders hebben geen vaste eigen plek in een garage. De prijzen voor een parkeerabonnement zullen marktconform zijn. Naar verwachting rond de € 234,- per plek per maand (prijspeil 2025). Voor bewoners die grote waarde hechten aan een vaste parkeerplek in de parkeergarage is er een beperkt aantal plekken beschikbaar tegen een meerprijs. Ook kan je ervoor kiezen om je auto (veel goedkoper) op een wat grotere afstand te parkeren, in de P+R op 10 minuten fietsafstand van Merwede. De kosten hiervoor bedragen circa € 60 per maand.
Er zijn ruim voldoende laadpunten voor elektrische auto’s aanwezig in de parkeergarages. Alle parkeergarages zijn openbaar, wat betekent dat ook bezoekers van bewoners, horeca en bedrijven in Merwede deze kunnen gebruiken, tegen betaling van een uurtarief.

Logistieke hubs
Merwede moet niet alleen voor inwoners bereikbaar zijn, maar ook voor goederen en pakketjes. De meeste logistiek gaat plaatsvinden via twee logistieke hubs, vindbaar in twee van de vier parkeergarages. De hubs bieden ruimte voor het parkeren van grotere bestelbussen (laden en lossen). Je vindt hier ook pakketwanden voor kleine en middelgrote pakketjes en twee servicewinkels met balie voor de uitgifte van grotere pakketten en hulp bij retourneren. In de hubs vind je tevens transportmiddelen om je grotere pakketten of spullen vanuit de parkeergarage of servicewinkel naar je voordeur te vervoeren. In deze hubs vind je:
- een servicebalie waar bewoners terecht kunnen voor het retourneren en ophalen van grotere pakketten
- pakketwanden voor het ophalen en retourneren van kleine en middelgrote pakketjes
- ruimte voor ter beschikking staande ondersteunende transportmiddelen, bijvoorbeeld bolderkarren, rolcontainers of lichte elektrische voertuigen (LEV’s)
- de buurtconciërge, functionerend als ogen en oren van de wijk, heeft als thuisbasis één van de twee servicewinkels.

Goederenvervoer & logistiek
Maaltijd- en boodschappenbezorgers op e-bikes en kleine elektrische voertuigen tot 1,30 meter breed mogen het autovrije gebied in. Voor uitzonderingen zoals grote leveringen en verhuizingen kan bij de gemeente een ontheffing worden aangevraagd om het binnengebied in te mogen rijden.
De Merwede-app
Er wordt een Merwede-app ontwikkeld. In deze app kan je allerlei zaken regelen met elkaar. Wellicht is er wel iemand met wie je kunt carpoolen! Deelauto’s zijn te boeken via de MaaS-app.
Veelgestelde vragen over mobiliteit
Hieronder vind je een lijst van veelgestelde vragen over mobiliteit in Merwede. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op en we komen snel bij je terug!
Is Merwede autovrij?
Het binnengebied van Merwede houden we zoveel mogelijk autovrij en is bedoeld voor lopen en fietsen. Auto's kunnen parkeren in de parkeergarages aan de rand van de wijk. Enkele uitzonderingen kunnen wél de wijk in, zoals nood- en hulpdiensten, doelgroepenvervoer, verhuisbedrijven en licht elektrische voertuigen van boodschappenbezorgers.
Wat zijn de voordelen van een autovrije wijk?
Een autovrije wijk biedt meer ruimte voor fietsers en voetgangers, veilige speelplekken voor kinderen en meer ruimte voor groen.
Kunnen mijn boodschappen en pakketjes thuis worden bezorgd?
Boodschappen kunnen aan huis bezorgd worden. Maaltijd- en boodschappenbezorgers op e-bikes en kleine elektrische voertuigen tot 1,30 meter breed mogen het autovrije gebied in. Overige pakketjes worden door pakketdiensten zoveel mogelijk afgeleverd in pakketwanden of achter de servicebalie in een van de mobiliteitshubs. Voor grote leveringen en verhuizingen kan er ontheffing worden aangevraagd bij de gemeente.
Hoe zit het met parkeren in Merwede?
Voor bewoners is er een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar in de parkeergarages aan de Europalaan. Er worden abonnementen aangeboden. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om te parkeren in een van de P+R-locaties aan de rand van de stad, zoals P+R Westraven. Het afsluiten van een parkeerabonnement gaat via het Mobiliteitsbedrijf Merwede. Hier wordt je over geinformeerd bij de verkoop/verhuur van je woning.
Waar kan ik mijn fiets parkeren?
Overal in de wijk en bij de appartementengebouwen komen fietsenstallingen. Bewoners kunnen hun fietsen hier veilig stallen. Bezoekers kunnen gratis parkeren in de speciale collecieve fietsenstallingen in de wijk.
Welke mobiliteitsoplossingen zijn er in Merwede?
Merwede is een autovrije wijk met een beperkt aantal parkeerabonnementen voor bewoners. Bewoners kunnen gebruik maken van diverse alternatieve mobiliteitsoplossingen, zoals deelvervoer, goed openbaar vervoer en fietsen.
Wat is er beschikbaar aan deelmobiliteit?
In Merwede is er een breed aanbod aan elektrische deelauto's beschikbaar in de parkeergarages. Op maaiveld kan men gebruik maken van het stadsbrede aanbod van elektrische deelfietsen en deelbakfietsen. We ontsluiten zoveel mogelijk deelmobiliteit via een MaaS-app (Mobility as a Service), zodat het deelaanbod snel en overzichtelijk vindbaar is voor bewoners.
Hoe is het openbaar vervoer in Merwede geregeld?
Merwede heeft hoogwaardig openbaar vervoer met snelle busverbindingen naar Utrecht Centraal en de binnenstad. Er wordt ook onderzocht of Merwede op termijn met een tramverbinding kan worden ontsloten.
Wie gaat het deelmobiliteit regelen?
De gemeente Utrecht en de betrokken projectontwikkelaars hebben een mobiliteitsbedrijf opgericht. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor:
- verkoop van parkeerabonnementen
- beheer van het bezoekers-fietsparkeren;
- selectie en inkoop van deelmobiliteitsdiensten en MaaS-dienst
- beheer van de servicewinkels en pakketwanden