Spring naar content

Circulair en energiebewust Merwede

Merwede wordt een van de meest duurzame stadswijken van Nederland. We willen een voorbeeld zijn voor nieuwe woongebieden. Door innovatieve technologieën, slimme ontwerpen en samenwerking met bewoners en verschillende partijen maken we een wijk die zowel leefbaar als toekomstbestendig is. Enkele belangrijke duurzame, circulaire en energie-uitgangspunten voor Merwede op een rij.

afbeelding

WKO-systeem

Merwede maakt gebruik van een collectief Warmte Koude Opslag (WKO)-systeem. Dit systeem benut de warmte en koude vanuit de bodem, waardoor fossiele brandstoffen niet nodig zijn. Ook wordt gebruik gemaakt van de warmte van het water uit het Merwedekanaal om het systeem te optimaliseren. De keuze voor een collectief systeem minimaliseert het materiaalgebruik. Woningen worden zo efficiënt en energiezuinig verwarmd en gekoeld door middel van vloerverwarmingen.
In Merwede wordt het grootste WKO-systeem van Nederland gerealiseerd. De organisatie en schaal is vernieuwend, de techniek heeft zich al lang bewezen. Met dank aan Essent kunnen de bewoners zodra ze de sleutel hebben hun woning verwarmen en koelen. Er wordt gewerkt met een slim energie uitwisselend netwerk. Alle gebouwen delen onderling warmte en koude, waardoor energie maximaal wordt benut en verspilling wordt geminimaliseerd.

afbeelding

Energieopwekking

BENG (bijna energie neutraal)
De nieuwe gebouwen in Merwede wekken voor een belangrijk deel de eigen gebouwgebonden behoefte aan elektra op (richting 75%). Dit is de elektra die nodig is voor bijvoorbeeld de WKO, liften of  verlichting in de algemene ruimten. Ook worden alle gebouwen goed geïsoleerd en werken we met zuinige en efficiënte installaties waardoor er minder energie nodig is.

Balans in stroom
Merwede wordt een netbewuste wijk met een slim systeem voor elektriciteitsverbruik. Als er bijvoorbeeld op een koude dag veel stroom nodig is om de woningen te verwarmen, laden de de auto’s later op.

Energieleverancier
Essent is de energieleverancier van warmte en koeling tegen een markconform tarief.

Zonnepanelen
Circa 50% van het dakoppervlak wordt bedekt met zonnepanelen, wat bijdraagt aan de duurzame energieopwekking.

Energielabels
Alle woningen in Merwede hebben minimaal een energielabel A+ tot zelfs A+++.

Gasloos
Alle woningen zijn volledig gasloos.

afbeelding

Circulariteit

Circulair bouwen
De gebouwen in Merwede worden gebouwd met zo min mogelijk milieuimpact en Co2 uitstoot. Zo wordt bijvoorbeeld op plekken in houtskeletbouw gebouwd in plaats van beton. En waar beton nog wel nodig is, wordt Co2 arm beton toegepast. Verder wordt er gekozen voor zoveel mogelijk Co2 arme, natuurlijke en alternatieve bouwmaterialen. De bouwers en ontwikkelaars van Merwede onderzoeken hoe de hoeveelheid afval op de bouwplaats kan worden verminderd, bijvoorbeeld door leveranciers verantwoordelijk te maken voor hun afval.

Circulair slopen
De gebouwen die gesloopt zijn voor deze wijk zijn eigenlijk gedemonteerd. Steeds is gekeken hoe de materialen hergebruikt kunnen worden op zo hoog mogelijk niveau.

Circulair ontwerpen
Bij het ontwerp van de gebouwen in Merwede is duurzaamheid en het reduceren van Co2 uitstoot steeds een leidend principe geweest. Daarom komen er panden die van hout of van bamboe worden gemaakt. Gevels worden bijvoorbeeld gemaakt van hergebruikte bakstenen of keramische strips. We proberen zo zuinig mogelijk om te gaan met het benodigde materiaal. Samen met leveranciers onderzoeken we hoe producten circulair kunnen worden gemaakt en of circulaire gebruikscontracten mogelijk zijn.

afbeelding

Merwede LAB

Het Merwede LAB, een initiatief van de gemeente Utrecht en de projectontwikkelaars, speelt een belangrijke rol in het bevorderen van duurzame energie en circulariteit in Merwede.

Verleggen van de lat
Jaarlijks wordt bekeken of de normen voor energie en circulariteit kunnen worden verhoogd.

Experimenteren met nieuwe technologieën
Het LAB test en experimenteert met nieuwe toepassingen op het gebied van energieopwekking en circulair bouwen.

Kennis delen
Het LAB deelt de opgedane kennis en ervaring met alle betrokken partijen en het publiek.

Stimuleren van innovaties
Het LAB organiseert seminars en innovatieparades om de laatste kennis en inzichten op te halen en stimuleert bottom-up initiatieven.

Veelgestelde vragen over duurzaamheid

Hieronder vind je een lijst van veelgestelde vragen over duurzaamheid in Merwede. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op en we komen snel bij je terug!

Hoe duurzaam is Merwede?

Merwede is een van de meest duurzame stadswijken van Nederland. Dat zie je dadelijk terug op veel manieren. We stimuleren de  biodiversiteit en stadsnatuur. Wateropvang zorgt voor vertraagde afvoer bij stortbuien. We werken aan duurzame mobiliteit waarbij lopen en fietsen centraal staan. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame energie. We werken met duurzame materialen. En we doen er alles aan om een de bewoners te stimuleren tot een duurzame en gezonde leefstijl.

Wat is circulair bouwen in Merwede?

Bij circulair bouwen in Merwede wordt ernaar gestreefd om gebouwen te bouwen met zo min mogelijk CO2-uitstoot. Er wordt gebruik gemaakt van CO2-arm beton en zoveel mogelijk CO2-arme, natuurlijke en alternatieve bouwmaterialen.

Wat maakt Merwede zo duurzaam?

Merwede wordt een van de meest duurzame stadswijken van Nederland door innovatieve technologieën, slimme ontwerpen en samenwerking met bewoners en verschillende partijen. De wijk is  leefbaar en klaar voor de toekomst.

Hoe wordt energie opgewekt en gebruikt in Merwede?

Er is een collectief Warmte Koude Opslag (WKO)-systeem dat warmte en koude uit de bodem benut. Ongeveer 50% van het dakoppervlak wordt bedekt met zonnepanelen. Alle woningen zijn gasloos en hebben minimaal energielabel A+. Gebouwen wekken grotendeels hun eigen gebouwgebonden elektriciteit op.

Wat is de rol van het Merwede LAB?

Het Merwede LAB is een initiatief dat zich onder andere richt op het bevorderen van duurzame energie en circulariteit in Merwede. Ze experimenteren met nieuwe technologieën, delen kennis, stimuleren innovaties en proberen de normen voor energie en circulariteit jaarlijks te verhogen.

Hoe wordt energieverbruik geoptimaliseerd in Merwede?

Er is een groepscontract met Stedin voor minder stroomcapaciteit. Een slim systeem verdeelt energie tussen grootverbruikers zoals WKO, laadpalen en voorzieningen. Op koude dagen wordt prioriteit gegeven aan verwarming, waardoor auto's bijvoorbeeld later opladen.