Spring naar content

Wonen in de natuur van Merwede

Al bij de eerste schetsen zijn groene verbindingen dwars door Merwede getekend. Daarmee is de natuur altijd dichtbij. Je geniet van de natuur in alle seizoenen. En de biodiversiteit is daarmee verrassend hoog voor een stadswijk.

Verschillende uitgangspunten ondersteunen en stimuleren de biodiversiteit in Merwede.

afbeelding

Groen tenzij

Merwede wordt een groene oase midden in de stad, met de filosofie “groen tenzij”. Dit betekent dat er overal groen is, behalve waar het echt niet mogelijk is. Daardoor is er veel groen in de openbare ruimte, waardoor water goed de bodem in gaat. De beplanting wordt zo gekozen dat de seizoenen optimaal kunnen worden beleefd en er komen veel eetbare planten en bomen.

afbeelding

Merwede-biotoop

Er is specifieke aandacht voor de Merwede-biotoop, een stedelijke biotoop met planten en dieren in de openbare ruimte, de binnenterreinen en tot op de daken van de gebouwen. Deze enorme groene ruimte wordt optimaal benut om de biodiversiteit te bevorderen.

Een thuis voor dieren uit de natuur
Er is onderzoek gedaan naar de specifieke dieren die in de wijk gewenst zijn. Dit heeft geleid tot maatregelen voor vleermuizen, gierzwaluwen, zangvogels, huismussen, egels, vlinders, bijen, muizen en de bittervoorn. Deze maatregelen zorgen voor een geschikt leefgebied voor deze dieren en dragen bij aan een doorlopende natuurbeleving in Merwede.

afbeelding

Groene daken

Minimaal de helft van de daken in Merwede wordt bedekt met groen. De helft van het dakoppervlak op de lage daken zal bestaan uit volwaardig natuurdak, terwijl op de hogere daken rondom de zonnepanelen laagblijvend groen, met mossedum en kruiden, wordt aangebracht. Deze groene daken vormen een habitat voor vogels, vleermuizen en bestuivers. Ook wordt er bij de beplanting gelet op voedselaanbod en nestgelegenheid.

 

afbeelding

Binnentuinen

De overdag publiek toegankelijke binnentuinen in Merwede worden minimaal voor de helft gevuld met gras, planten, struiken en bomen. Dit zijn fijne plekken om te vertoeven, te spelen en andere mensen te ontmoeten. Elke binnentuin heeft zijn eigen karakter. Sommige woonblokken krijgen ook nog een gemeenschappelijke daktuin.

afbeelding

Waterverbinding

Dwars door Merwede komt er een waterverbinding van het Merwedekanaal naar Park Transwijk. Deze waterverbinding creëert een ecologische corridor en verbetert de waterkwaliteit in de wijk.

Merwede LAB

Het Merwede LAB is een initiatief van de gemeente Utrecht en de projectontwikkelaars van Merwede. Het LAB richt zich op vier thema’s, waaronder Gezond Stedelijk Leven. Dit thema omvat het bevorderen van de biodiversiteit en het creëren van een gezond leefgebied rijk aan schone lucht, water, flora en fauna. Het Merwede LAB stimuleert experimenten met beplanting en onderzoek naar de ontwikkeling van de Merwede-biotoop.

Bewonersparticipatie

Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer ook alle bewoners bijdragen aan de groenbeleving in Merwede. Dit kan door extra groen op te nemen op private delen als gevels, balkons en tuintjes. Ook kunnen bewoners participeren in het beplantingsplan en de inrichting via het Merwede LAB.

Al deze elementen samen creëren een gunstig klimaat voor biodiversiteit in Merwede. De wijk streeft ernaar een voorbeeld te zijn van hoe hoog stedelijke ontwikkeling kan samengaan met een rijke en diverse natuur.

Veel gestelde vragen over de natuur van Merwede

Hieronder vind je een lijst van veelgestelde vragen over de natuur in Merwede. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op en we komen snel bij je terug!

Hoe maken we ruimte voor de natuur?

Het Merwede LAB helpt om de natuur een plek te geven door verschillende aspecten van milieu en klimaatadaptatie te onderzoeken. Concreet betekent dit onder andere het maken van een ecologisch inrichtingsplan, het herplaatsen van bomen waar mogelijk, het zorgen voor groene gevels en samenwerking met de gemeente Utrecht aan klimaatadaptatie.

Hoe maken we van Merwede een plek waar iedereen gezond kan leven?

Door te kiezen voor een aanpak waarin Positieve Gezondheid voorop staat, wordt er gestreefd naar een wijk waar bewoners lichamelijk en geestelijk gezond kunnen zijn, in een duurzame omgeving die in balans is. Dit wordt bereikt door een klimaatbestendig milieu, slimme ecologische inrichting, groene gevels, ruimte voor ontmoeting en autovrije straten vol groen.

Hoe worden de bewoners betrokken bij de groenbeleving in Merwede?

Bewoners kunnen bijdragen door extra groen op te nemen op private delen zoals gevels, balkons en tuintjes. Ook kunnen ze participeren in het beplantingsplan en de inrichting via het Merwede LAB.

Wat is de filosofie achter de groene inrichting van Merwede?

De filosofie is "groen tenzij", wat betekent dat er overal groen is, behalve waar het echt niet mogelijk is.

Hoe dragen groene daken bij aan de natuur in Merwede?

Minimaal de helft van de daken in Merwede wordt bedekt met groen. Deze groene daken vormen een habitat voor vogels, vleermuizen en bestuivers.

Wat is de Merwede-biotoop?

De Merwede-biotoop is een stedelijke biotoop met planten en dieren in de openbare ruimte, de binnenterreinen en zelfs op de daken van de gebouwen. Deze groene ruimte wordt optimaal benut om de biodiversiteit te bevorderen. Er is specifiek onderzoek gedaan naar welke dieren in de wijk gewenst zijn, wat heeft geleid tot maatregelen voor diverse soorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en egels.

Wat is de rol van het Merwede LAB?

Het Merwede LAB is een initiatief dat zich onder andere richt op het bevorderen van duurzame energie en circulariteit in Merwede. Ze experimenteren met nieuwe technologieën, delen kennis, stimuleren innovaties en proberen de normen voor energie en circulariteit jaarlijks te verhogen.

Wat is het Merwede LAB?

Het Merwede LAB is een initiatief van de gemeente Utrecht en de projectontwikkelaars van Merwede dat zich richt op thema’s, waaronder Gezond Stedelijk Leven, het bevorderen van biodiversiteit en het creëren van een gezond leefgebied