Spring naar content

Vrolijk het voorjaar in met de Merwede Pluktuin dankzij Reinaerde

Leestijd: 1 minuut

Vrolijk het voorjaar in met de Merwede Pluktuin dankzij Reinaerde

Leestijd: 1 minuut

Wat is er leuker dan zelf een veldboeket plukken en samenstellen? Daarom werd juli vorig jaar de Merwede Pluktuin geopend! De Merwede Pluktuin is gerealiseerd in aanloop naar de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Merwede en wordt beheerd en onderhouden door Reinaerde. We spraken werkvoorbereider Conmar Chamuleau van Groendiensten Reinaerde.

Een gastvrije plek
‘Een visitekaartje voor Merwede’, zo noemde projectwethouder Merwedekanaalzone Kees Diepeveen de Merwede Pluktuin tijdens de officiële opening in juli 2018. ‘Een gastvrije plek om even op adem te komen op de kop van het gebied waar de komende jaren de nieuwe stadswijk Merwede wordt gebouwd heeft een welhaast symbolische waarde’, stelde Diepeveen destijds. En dat is precies de bedoeling. De Merwede Pluktuin is een idee van brandmanager Ingmar Creutzburg, ontworpen en gerealiseerd door het Utrechtse HIK ontwerp en beheerd en verzorgd door Groendiensten Reinaerde. Het strekt zich vanaf de groene driehoek aan de voet van de Balijebrug, recht tegenover de ingang van Fietspunt en de drukbezochte sportieve hotspot KW4, uit langs het Merwedekanaal. Conmar Chamuleau is als werkvoorbereider bij Reinaerde mede verantwoordelijk voor aansturing van het beheer en onderhoud van de pluktuin en daarmee sinds het voorjaar weer iets drukker in de weer dan voorheen.

“Wij leiden jonge mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt op tot assistent-hovenier.”

Bijzonder bedrijf
Groendiensten Reinaerde richt zich als hoveniersbedrijf onder de vlag van Reinaerde op het aanleggen, onderhouden en ontwerpen van sportvelden, instellingsterreinen, (bedrijfs-)tuinen en parken. Conmar: “Wij leiden jonge mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt op tot assistent-hovenier. Onder aansturing van een hovenier doen ze diverse projecten vanuit onze basislocatie in Bunnik, waarbij oog voor de wensen en eisen van de klant centraal staat”. Gaandeweg leren ze allerlei werkzaamheden, zoals maaien, snoeien en schoffelen en werken ze, afhankelijk van de seizoenen en weersomstandigheden met zowel klein als groot materieel. We werken in de provincies Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht. “In de Merwede Pluktuin staan nu de narcissen te bloeien. En als de temperatuur wat omhoog gaat dan zal ook het bloemenmengsel langzaam maar zeker uit de grond omhoog komen. Er is gekozen voor een mengsel met de naam ‘Kleur en Geur’, hoe toepasselijk is dat! Het bevat 39 soorten bloemen en kruiden zodat er het hele groeiseizoen goed geplukt kan worden en er steeds wat anders bloeit. Onze medewerkers verzorgen dat ter plaatse.”

Gebaar voor de buurt
“Pluk een bloem”, “speel hier” en “rust hier uit”, valt voor bezoekers en voorbijgangers te lezen op de borden bij de Merwede Pluktuin. Iedereen die er passeert is uitgenodigd om even uit te rusten en/of te plukken. De tuin biedt ze zo een eerste fleurige kennismaking met Merwede. Het is nadrukkelijk een gebaar voor de buurt in de aanloop naar de bouw van Merwede als nieuwe stadswijk. De ontwikkelfase van Merwede komt langzaam aan steeds dichter bij nu de plannen verder vorm krijgen. Daarover vindt je elders op deze website regelmatig nieuwe updates.

“De pluktuin is eigenlijk pas een succes als ‘ie door voorbijgangers en gebiedsgebruikers wordt leeggeplukt. Wij zaaien wel weer nieuwe bloemen als dat nodig is!”

Iedereen is welkom
Conmar: “Nu het voorjaar weer is begonnen, staat het eenieder vrij om langs te komen en er een vrolijk bosje bloemen te plukken. Iedereen is welkom. De pop-up pluktuin heeft verschillende plantvakken waar mensen nu al, maar voornamelijk in het bloeiseizoen – juni tot en met september – bloemen uit kunnen en mogen plukken. Er is door Reinaerde inmiddels al weer een flinke variatie aan kleurige bloemen en planten gezaaid waardoor het terrein langzaam aan weer zal opfleuren. Schroom niet en maak er gebruik van, bijvoorbeeld op de picknickbankjes en beschutte plekjes waar je bij goed weer onder andere kan lunchen of werken.”