Spring naar content

Vergroenen met Groenpand

Leestijd: 1 minuut

Vergroenen met Groenpand

Leestijd: 1 minuut

Duurzaamheid is natuurlijk allang geen trend meer! Het belang ervan dringt bij steeds meer mensen door en de behoefte aan concrete maatwerkoplossingen groeit snel. Wat dikwijls nog ontbreekt zijn inspirerende voorbeelden. Groenpand richt zich mede daarom op het stap voor stap ‘vergroenen’ van woonhuizen en kantoren. Opgericht in 2013 werkt Groenpand vanuit het Smart Business Park in Merwede.

Nieuw type energiebedrijf
De gevolgen van het gebruik van fossiele brandstoffen voor ons milieu zijn enorm. Naast de uitstoot van CO2 en andere vormen van vervuiling raken die fossiele brandstoffen in een rap tempo op. Maatregelen zijn hard nodig en de mogelijkheden om energie te besparen en je eigen energie op te wekken zijn er inmiddels in overvloed. Voor veel consumenten is het echter vaak nog een flinke speurtocht om uit te vinden wat er op dat gebied allemaal mogelijk is, wat dat kost én oplevert. Groenpand, gevestigd op het Smart Business Park in Merwede, is een nieuw type energiebedrijf, dat klanten helpt om hun woonhuis of kantoor te ‘vergroenen’. Het bedrijf biedt maatwerkoplossingen en levert en installeert een deel van de daarbij aangeboden oplossingen en producten zelf. Daarnaast wordt er samengewerkt met gespecialiseerde partnerorganisaties met ook een duidelijke focus op het leveren van kwaliteit.

“Groenpand is een nieuw type energiebedrijf, dat klanten helpt om hun woonhuis of kantoor te ‘vergroenen”

Oprichters
Groenpand werd in 2013 opgericht door IJmert Muilwijk, Henrik Looij en Joren Harmanny. “Wij werken sindsdien aan kant-en-klare, duurzame en betaalbare oplossingen”, licht Harmanny toe. “Wij werkten alle drie eerder op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, social enterprises en duurzaamheid. Het oprichten van Groenpand was voor ons een bijna vanzelfsprekende stap.” Binnen hun inmiddels succesvolle bedrijf werken zij doorlopend aan het verder ontwikkelen van totaaloplossingen. Harmanny is verantwoordelijk voor het operationele deel en inmiddels is er een behoorlijke groep gedreven collega’s bijgekomen, zo’n 30 mensen. “We begonnen op één kamer in dit gebouw en zijn inmiddels flink uitgebreid. Wij zelf en alle werknemers komen uit de stad of de buurt. In die zin zou het fijn zijn als we hier ook op termijn kunnen blijven. Vooralsnog gaan we er niet vanuit dat het bedrijvenpark blijft bestaan, maar we zouden dat wel graag willen! Net als veel andere bedrijven en organisaties hier, zo’n 100 bij elkaar.”

3 stappenplan
Wat is precies het concept van Groenpand? Harmanny: “Wij helpen consumenten om hun pand in 3 stappen te vergroenen. Allereerst door te focussen op energie besparen, want zo’n 60 procent van alle energie wordt in de praktijk verspild. Daarom levert Groenpand producten als LED-verlichting, waarmee lampen tot wel 90 procent energie-efficiënter worden, wat ook helpt om de energierekening te verlagen. Daarnaast zetten wij ook in op eigen energie opwekken, onder andere door de levering van zonnepanelen voor alle type daken. En tot slot richten we ons op duurzame energielevering. Je kunt niet direct naar nul elektriciteit- en gasverbruik. Daarom helpt Groenpand je de rest duurzaam af te nemen. En natuurlijk is ook een combinatie van stappen mogelijk of kan er gezocht worden naar andere oplossingen. Alles begint met een gedegen inventarisatie en een uitgebreid advies op maat.”

Actueel
Groenpand deed al flink wat mooie en aansprekende projecten in Utrecht, maar werkt ook in de regio en er kwam zelfs een project op Terschelling voorbij. Harmanny: “In samenwerking met de Universiteit Utrecht voerden wij recent ook onderzoek uit naar de mogelijkheden voor groendaken in Utrecht, een belangrijk onderwerp binnen het thema gezonde en duurzame verstedelijking. Het onderzoeksrapport is al opgeleverd en momenteel wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van concrete toepassingen. Een gebied als Merwede zou zich uitstekend lenen voor dergelijke oplossingen, maar er liggen in die zin nog wel wat meer vraagstukken. Hoe los je bijvoorbeeld mobiliteit op met zoveel nieuwe bewoners. Interessante opgaves en ik ben oprecht benieuwd naar de concrete toekomstige invulling van de huidige denkrichtingen en plannen. Zeker als wij hier kunnen blijven ondernemen!”

Groenpand | Kanaalweg 19G – gebouw C – 3526KL Utrecht | info@groenpand.nl