Spring naar content

Vechtclub XL pionier in Merwede

Leestijd: 1 minuut

Vechtclub XL pionier in Merwede

Leestijd: 1 minuut

Ietwat verborgen op het voormalige OPG-terrein in Merwede ligt de meest creatieve broedplaats die Utrecht op dit moment rijk is. Vechtclub XL biedt huisvesting aan een interessante mix van ondernemers. Als absolute pionier in Merwede heeft Vechtclub XL het gebied lading gegeven in de opmars naar de huidige ontwikkelingen en er liggen plannen om die rol en functie voort te zetten. 

Creatief bedrijvencomplex
Vechtclub XL, die zich zowel in Merwede als in de gehele stad Utrecht al jaren manifesteert als belangrijke speler, komt voort uit de voormalige creatieve Utrechtse broedplaats Vechtclub in Overvecht. De mix van functies en disciplines maakten de Vechtclub tot een succes. Zozeer dat de vraag groter was dan het aanbod en het hoog tijd werd voor een nieuwe locatie met meer ruimte en mogelijkheden. Die locatie werd gevonden in het voormalige magazijn van de ‘Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG) aan de Europalaan in Transwijk, waar in 2010 werd begonnen met het ontwikkelen van Vechtclub XL. Doel: het ontwerpen, bouwen en exploiteren van een markant vormgegeven en creatief bedrijvencomplex waar ruimte is voor ongeveer 120 creatieve en duurzame ondernemingen en ondersteunende bedrijven.

‘Een bruisende hub waar ondernemen, ontmoeten, beleving, gezondheid en inspiratie centraal staan’

Pionier in Merwede
In iets meer dan een jaar tijd na de opening in 2012 zat het gebouw al nagenoeg vol en anno 2018 vinden zelfs 150 creatieve ondernemers, makers en muzikanten/bands hun plek in Vechtclub XL. Sinds de start is keihard gewerkt aan het selecteren en huisvesten van ondernemers om met hen een interessante mix van disciplines te huisvesten en daarmee ontmoeting en samenwerking tussen de verschillende huurders te bevorderen. Vechtclub XL ontwikkelde zich daarmee tot meer dan de veel gebruikte term ‘creatieve broedplaats’ en werd van groot belang voor de stad Utrecht enerzijds, maar ook voor de ontwikkelingen in Merwede. De lijst van huurders vermeldt fotografen, ontwerpbedrijven, grafisch vormgevers, meubelmakers, muzikanten en meer. Naast de vaste studio’s en werkplaatsen is er ook ruimte voor publieke evenementen en (creatieve-/kennis-) workshops, een vershal, stadslandbouw, brewpub De kromme Haring, koffiebranderij Nordkapp Coffee, vegetarische cateraar Rammenas én het inmiddels zeer succesvolle restaurant De Klub.

Toekomstplannen
Het voormalige OPG-terrein in Merwede kan en zal zich in de toekomst mogelijk verder door ontwikkelen als bruisende hub waar ondernemen, ontmoeten, beleving, gezondheid en inspiratie centraal staan. Een prominente rol daarbij is mogelijk weggelegd voor Vechtclub XL, die haar ca. 5000 m2 bedrijfsruimte van de Gemeente Utrecht huurt. Het huurcontract loopt in principe tot 2020, maar de initiatiefnemers is er alles aan gelegen om tot aankoop van het gehuurde pand over te gaan. Niet alleen hun eigen locatie, maar ook andere panden op het terrein hebben historische waarde en karakter. Vechtclub XL wil deze panden graag exploiteren en er publieke functies voor de toekomstige wijk Merwede waarborgen, maar zich nadrukkelijk ook blijven inzetten voor het behoud van creatief en innovatief talent voor de stad. De toekomst zal uitwijzen of dat haalbaar is, maar te hopen valt van wel!

Vechtclub XL | Europalaan 2B | 3526KS Utrecht | E: info@vechtclub.nl | M: 06-24 20 28 93