Spring naar content

Schop in de grond voor circulaire hub Merwede

Leestijd: 1 minuut

Schop in de grond voor circulaire hub Merwede

Leestijd: 1 minuut

De eerste schop gaat deze week de grond in. De nieuwe stadswijk Merwede zal komende jaren de circulaire startup De Clique de ruimte bieden. Aan de Europalaan bouwt De Clique een circulaire hub waar grondstoffen, van Utrechtse horeca en bedrijven, een nieuw leven krijgt. Een innovatie op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

De Clique is een initiatief van o.a. de Utrechtse ondernemers Anja Cheriakova en Bas van Abel. Na landelijk en internationaal successen te hebben behaald met Fairphone en BinBang hebben ze de handen ineen geslagen met De Clique. In de horeca en bedrijven vindt normaal gesproken gigantisch veel verspilling plaats. Meer dan 70-80 wat hetgeen nu als restafval verbrandt wordt, kan als grondstof worden gebruikt. Het ophalen van de grondstoffen vindt op e-cargobikes plaats. Vanaf de hub wordt een deel van de grondstoffen doorgevoerd naar producenten, een ander deel wordt op de hub zelf tot nieuw product gemaakt. Zo worden uit sinaasappelschillen oliën geperst die gebruikt worden in schoonmaakmiddelen, gaan er oesterzwammen gekweekt worden op koffiedik en wordt er met verschillende materialen geëxperimenteerd om schaalbare oplossingen te zoeken waardoor Utrechtse grondstoffen ook in Utrecht hergebruikt kunnen worden.

Het Louis Hartlooper Complex is sinds vorige week ook aangesloten bij De Clique! 

Hoewel het huidige concept vooral op bedrijven gefocust is, worden de omwonenden niet vergeten. “Sowieso willen we alle bewoners van de Merwede uitnodigen om de hub te bezoeken, maar ook zijn we ideeën aan het uitwerken voor een upcycle center waar bewoners zelf direct met ons bij kunnen dragen aan de circulaire economie”, aldus Anja Cheriakova.

Allereerst zullen de bewoners de komst zien van zeecontainers, maar daarna wordt het pas echt leuk. Met een creatief team van designers & vrijwilligers wordt gewerkt aan decoratie gemaakt van diverse grondstoffen. Bewoners die interesse hebben om mee te bouwen zijn van harte welkom en kunnen mailen naar info@declique.nl

“sowieso willen we alle bewoners van de Merwede uitnodigen om de hub te bezoeken, maar ook zijn we ideeën aan het uitwerken voor een upcycle center waar bewoners zelf direct met ons bij kunnen dragen aan de circulaire economie”

De grondstoffen van tientallen bekende horecazaken zoals De Rechtbank, GYS, De Winkel van Sinkel, BROEI en The Colour Kitchen zullen door de fietskoeriers van De Clique naar de hub gebracht worden voor verdere verwerking. De Clique is net dit jaar opgestart, maar heeft nu al meer dan 16.000 kilo grondstoffen opgehaald en daarmee van de verbrandingsoven gered.

De Clique in Merwede wordt mede mogelijk gemaakt door het Eigenarencollectief Merwede en de Gemeente Utrecht.