Spring naar content

Mirjam Schmüll, programmamanager van het Merwede LAB, wint de PROVADA Hero Award 2024

Leestijd: 1 minuut

Programmamanager Mirjam Schmüll van Merwede LAB, won gisteren op de PROVADA de Hero Award 2024. Ook was het innovatielab zelf genomineerd voor de Project Award 2024. Het vermogen van Mirjam om ambitieuze concepten te vertalen naar concrete circulaire en duurzame actie werd geroemd. 

Mirjam Schmüll van Brokkenmákers werkte eerder bij de grondleggers van circulaire bouw William McDonough + Partners en bij RAU Architects (Turntoo) ontwikkelde ze het innovatieve light-as-a-service model voor Philips en het materialenpaspoort. Haar vermogen om het gehele speelveld te overzien en te prikkelen om zelfs wanneer het lastig is te kiezen voor duurzame innovatie, maakt dat Merwede LAB een voorbeeldfunctie heeft voor eenieder die duurzame gebiedsontwikkeling nastreeft. Mirjam vertelt: “Het is een absolute eer om deze prijs in de wacht te slepen. Een loopbaan in circulariteit heeft me geleerd dat je heel ver komt door altijd de vraag ‘Hoe kan het wél?’ te stellen. Zo verzamel je partners om je heen die denken in mogelijkheden en die altijd een extra stap willen zetten om iets baanbrekends neer te zetten.” Al twaalf jaar zet Mirjam zich in voor de transitie naar circulaire bouw, en werd mede daarom door de jury erkend met de Hero Award 2024.

Ook gebiedsontwikkeling innovatielab Merwede LAB werd genomineerd. Een samenwerking tussen de gemeente, tien projectontwikkelaars en partners: voor de een klinkt het als een te complex landschap om in te innoveren, voor het eigenarencollectief van Merwede als de uitgelezen kans om duurzame innovaties uit de pilotfase te trekken en materialen als biobased beton op groot genoege schaal te kunnen inkopen om te laten zien dat circulaire bouw de norm kan worden. 

Over het geheim achter het succes van het innovatielab vertelden Mirjam Schmüll (Brokkenmákers), Niel Glas (Gemeente Utrecht) en Martijn Bakker (Lingotto) tijdens hun presentatie op de stand van de Metropoolregio Utrecht op de PROVADA. Een commitment van tenminste 10 jaar voor alle partners, genoeg open ruimte om in die periode te kunnen blijven innoveren voor veranderende behoeften en collectief optimisme over de toekomst van gebiedsontwikkeling waren enkele ingrediënten van de succesformule. Martijn Bakker, Lingotto: “De meerwaarde van Merwede LAB is evident. Een buutvrij innovatiehonk neerzetten om vrij te innoveren en in de luwte gezamenlijk problemen op te lossen is dus essentieel”.

De nominatie is een compliment en erkenning voor het gehele eigenarencollectief van Merwede dat het LAB oprichtte, bestaande uit de Gemeente Utrecht, BPD, Janssen de Jong, Greystar, AM, Synchroon, Boelens de Gruyter, G&S, Roundhill Capital, Lingotto en 3T Vastgoed.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Merwede LAB? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.