Spring naar content

Feestelijke opening van Gebouw M en jaarlijks kennisevent brengen innovatie en inspiratie samen

Leestijd: 1 minuut

Merwede LAB verwelkomde donderdag met trots projectontwikkelaars, architecten, ambtenaren en andere partners tijdens de feestelijke opening van hun nieuwe locatie in Gebouw M. De opening werd gecombineerd met het jaarlijkse Merwede LAB kennisevent.

Het evenement had een vol programma, doordrenkt van inspiratie en innovatie uit het Merwede LAB en het innovatiebudget. Joris Korbee van Paul de Ruiter Architects betrad het podium om inzichten te delen over duurzame gevelmaterialen. Joan Ronner van Area of People bood waardevolle perspectieven over participatie en de eerste ervaringen met de community app.

Architecten onthulden boeiende innovaties zoals nieuwe gevelmaterialen en de middag werd op een groene noot afgesloten met de opening van het Dwaalspoor, gepresenteerd door Maikel Aragon van den Broeke van Tauw en Brigitta van Weeren van LOLA. Dit groene lint meandert straks door de buurt, en biedt zuurstof, schaduw en ruimte voor dieren. “Het eerste tastbare dat we met Merwede LAB opleveren is geen gebouw maar groen dwaalspoor: dat is kenmerkend voor hoe Merwede LAB werkt: de natuur op één”, zegt Maaike Perenboom, projectontwikkelaar en circulair strateeg bij Synchroon, en grondlegger van het Merwede LAB.

Ook kregen de projectontwikkelaars voor het eerst de hekwerken te zien die werden ontworpen door kunstenaar Ruud Jan Kokke, gebaseerd op de inheemse dieren die leven in de Merwede biotoop. Ze kregen de kans om hun voorkeur voor een hekwerk uit te spreken, waardoor zij hun blok verder kunnen personaliseren. 

“De feestelijke opening van onze nieuwe locatie in Gebouw M, gecombineerd met ons jaarlijkse kennisevent, was een mijlpaal voor niet alleen het Merwede LAB, maar ook het eigenarencollectief, de gemeente Utrecht en alle partners waarmee wij samen aan een circulaire toekomst van de bouwindustrie werken,” zei Mirjam Schmüll, programmamanager van Merwede LAB. “De bekendmaking van de nominaties van Merwede LAB en mijzelf  voor de Provada Inspiratie Awards afgelopen week, zijn de kers op de taart van wat we samen weten te bewerkstelligen.”

“Het verrast het me keer op keer hoeveel doorzettingsvermogen en creativiteit alle betrokkenen tonen om samen succesvol te zijn. Het LAB geeft energie”, vertelt Merwede LAB initiatiefnemer Niel Glas, strategisch projectmanager bij de Gemeente Utrecht.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Merwede LAB? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.