Online supermarkt Picnic actief vanuit Merwede
Leestijd: 1 minuut
Online supermarkt Picnic actief vanuit Merwede
Leestijd: 1 minuut
Vanuit Merwede kun je ze dagelijks zien rijden op weg naar een snel groeiende groep klanten in Utrecht. De elektrische wagentjes van online Supermarkt Picnic. De succesvolle startup streek eind 2016 neer in Merwede met een distributie hub aan de Europalaan 22-24, pal naast De Stadstuin. Het bedrijf heeft grootse plannen!
Hub in Merwede
Merwede, het voormalige industriegebied aan de Europalaan wordt de komende jaren herontwikkeld tot de meest innovatieve, duurzame en levendige stadswijk in Utrecht. Bestaande industriële panden worden momenteel tijdelijk gebruikt als kantoorruimte, vaak voor de creatieve sector. Onder andere De Alchemist, De Drukkerij en De Stadstuin zijn aan de Europalaan gevestigd, maar ook innovatieve groeibedrijven als Coolblue en Picnic hebben hier ruimte gevonden. Vanaf de Europalaan 22-24 in Merwede vertrekken sinds eind 2016 dagelijks de herkenbare compacte elektrische bezorgwagentjes richting klant. De zogenaamde LEVV’s (lichte elektrische vrachtvoertuigen) zijn milieuvriendelijk en stil. Bovendien betekent het innovatieve bezorgmodel van Picnic ook nog eens een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot van auto’s, die consumenten normaal gebruiken om een paar keer per week op en neer naar de supermarkt te rijden. Met de aankomende herontwikkeling van het industriegebied, namelijk: het creëren van nieuw stedelijk leven, hoopt Picnic dat de ontwikkelaars van het gebied innovatie een plek blijven bieden in de toekomst.
Over Picnic
Voor de lancering eind 2015 heeft Picnic drie jaar lang in stilte met een team van 30 specialisten gewerkt aan het thuisbezorgen van boodschappen zonder onnodige tussenschakels. De klant kiest welke rit het beste uitkomt en weet via de Picnic boodschappenradar tot op de minuut precies hoe laat de bezorging zal plaatsvinden. De kosten van deze nieuwe manier van distributie zijn zo laag, dat de bezorging gratis is en de boodschappen daarnaast de laagste prijs hebben.
Picnic is een initiatief van Nederlandse ondernemers: internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys waren de eigenaren van Fredhopper, de ontwikkelaar van personalisatiesoftware voor webwinkels. Serie-ondernemer Michiel Muller stond eerder aan de wieg van de onbemande tankstations Tango en ANWB-concurrent Route Mobiel, en ondernemer Bouke van der Wal is eigenaar van supermarktketen Boni. Recent is ook retail ondernemer Gerard Scheij aan boord gekomen.
Mobile first
Eerder werd al gesteld dat Picnic eigenlijk geen ‘online’ supermarkt is, maar een ‘mobile first’ supermarkt. De klant bestelt al zijn boodschappen met een (mobiele) app, waarmee hij/zij door diverse afdelingen kan swipen, bestellingen kan plaatsen en afrekenen, zodat bij aflevering van de boodschappen geen pinpas nodig is. Online boodschappen doen wordt daarmee super eenvoudig en kost niet meer dan vijf minuten. Klanten kunnen bij hun bestelling ook aangeven met welke rit hun boodschappen gebracht moeten worden, waardoor nauwkeurig is aan te geven wanneer de bestelling komt. Door gebruik van de app zijn de mogelijkheden voor engagement door Picnic een stuk groter, groter dan in de fysieke wereld. De klant heeft de app immers altijd bij zich. Zowel marketingcommunicatie als customer care kan op een persoonlijke en directe manier via mobiele kanalen, zoals sms-berichten, push-berichten, whatsapp customer care, mail, location based berichten en wifi marketing.
“Het moet niet te creepy worden en dat is het voor de klant nu nog wel”
Groeikansen
Picnic wil in de toekomst boodschappen leveren nog voor de klant ze heeft besteld. Het zegt die voorspellingen nu al te kunnen doen, maar te denken dat de klant daar zelf nog niet klaar voor is. ‘Het is een kwestie van acceptatie en gebruiksvriendelijkheid’, stelde CTO Daniel Gebler recent. ‘Het moet niet te creepy worden en dat is het voor de klant nu nog wel. Maar het zou kunnen, op korte termijn.’ Dat Picnic al over voldoende data beschikt, blijkt uit de manier waarop klanten nu al bestellen: van klanten die vaak aankopen doen via de app, koopt 90 procent de volledige lijst van 12 productsuggesties. Dat komt neer op een nauwkeurigheid van 99 procent bij een enkel product. Ook op het gebied van technologische groei ziet Picnic nog veel groeikansen. Zo is het bezig de distributiecentra te automatiseren en onderzoekt het de mogelijkheid om er drones te laten vliegen om snel de voorraad te tellen. De toekomst is dichterbij dan we denken!