Spring naar content

Ondernemen in Merwede: Marjolein van Alfen

Leestijd: 1 minuut

Ondernemen in Merwede: Marjolein van Alfen

Leestijd: 1 minuut

In Merwede zijn vijf creatieve broedplaatsen gevestigd: Kanaal30, Stadstuin, De Createur, Vechtclub XL en De Alchemist. Hoe is het om te ondernemen in Merwede en wat maakt het gebied een aantrekkelijke plek om te ondernemen en werken? We spraken hierover met Marjolein van Alfen van Vechtclub XL.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Marjolein van Alfen, waarnemend directeur van Vechtclub XL en daarnaast ook zelf huurder van een studio voor mijn andere projecten. Zo ben ik onder andere ook werkzaam als gebiedsregisseur voor het Ondernemersfonds in Merwede. Als waarnemend directeur van Vechtclub XL houd ik me bezig met het aansturen van ons team en voer ik gesprekken met partners over onze positie in het gebied nu deze een enorme transitie gaat doormaken.

Hoe is het om gevestigd te zijn in Merwede?
Merwede is een zeer dynamisch gebied om gevestigd te zijn. Ik ben erg benieuwd naar hoe de ambitieuze ontwikkelingen er daadwerkelijk uit gaan zien als het gebied de hoogste bevolkingsdichtheid van Utrecht gaat krijgen. Als ons karakteristieke gebouw, een voormalig medicatieopslag op het OPG-terrein, omgeven zal zijn door woningen. Waar ik erg naar uitkijk is dat wij aan het plein komen te liggen wat echt een verblijfsruimte zal worden. Deze transitiefase is voor ons tegelijk een uitdaging door mogelijke overlast van alle sloop- en bouwwerkzaamheden, maar gaat ons hopelijk ook kansen bieden. Zo lijkt het ons geweldig om samen met culturele partners uit de stad mooie dingen te organiseren in en op de tijdelijke ruimte die om ons heen ontstaat.

Vechtclub XL was de eerste creatieve broedplaats in Merwede. Waarom viel de keuze van Vechtclub XL op dit gebied?
De oprichters van Vechtclub XL vielen vooral voor het pand, de mooie dakstructuur en grote open ruimtes die mogelijkheden bood aan hun plannen om ruimte te creëren voor creatieve ondernemers. De ligging was hierbij een groot voordeel: op fietsafstand van het centrum en station plus mooi gelegen vlakbij het water.

Wat zijn de voordelen om als creatieve broedplaats in Merwede te zijn? Wat betekent dit voor jullie huurders?
Merwede is een goed vestigingsklimaat waar kansen liggen voor zowel Vechtclub XL als broedplaats als onze individuele huurders. Er werken veel krachten die allemaal als doel hebben om Merwede te laten groeien tot een fijne plek om te wonen en te ondernemen. Dat er nuances zitten binnen die krachten, bijvoorbeeld dat de vastgoedsector andere prioriteiten heeft dan de creatieve sector, is logisch, maar als we goed blijven communiceren en de samenwerking opzoeken dan is de uitkomst groter dan de som der delen. Ik denk dat het voor iedereen heel belangrijk is om binnen de ontwikkeling van het gebied het karakter van creatieve en duurzame vestigingsplaats te behouden. Dat een diepgewortelde creatieve sector van grote meerwaarde is in een wijk waar de wortels van de bewoners en nieuwe sectoren nog moeten groeien, omdat het de wijk voorziet van een oprecht karakter en positieve energie.

Winterwinkelen 2018 Winterwinkelen 2018

Hoe is de samenwerking met andere creatieve broedplaatsen in ons gebied?
In de jaren nadat wij zijn neergestreken in Merwede zijn er veel verzamelgebouwen voor kleine en middelgrote creatieve ondernemers bijgekomen, bijvoorbeeld Kanaal30 en de Createur. In plaats van hen als concurrenten te zien, hebben we proactief de samenwerking opgezocht. Door krachten te bundelen is het mogelijk om evenementen zoals Winterwinkelen en het Midzomerfestival te organiseren. Met elkaar weten we een groter publiek te bereiken. En bovendien we weten elkaar te vinden als we even willen sparren over uitdagingen. Bijvoorbeeld hoe we als creatieve broedplaatsen om dienen te gaan met de aangescherpte maatregelen coronamaatregelen.

Wil je me te weten komen over de ondernemers en bedrijven in Merwede? Lees dan hier verder.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief dan houden we je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen in deze nieuwe stadswijk!