Spring naar content

OKRA schetst visie op openbare ruimte

Leestijd: 1 minuut

OKRA schetst visie op openbare ruimte

Leestijd: 1 minuut

Vanuit een kantoor aan de Utrechtse Oudegracht tekent OKRA Landschapsarchitecten mee aan de plannen voor Merwede. De inzet daarbij ligt op het ontwikkelen van een kwalitatief hoogwaardige en verbindende openbare ruimte, maar welke ideeën leven daarover zoal bij OKRA. We spraken Martin Knuijt, één van de oprichters.

Gezonde stad als vertrekpunt
Voor Merwede als aantrekkelijke toekomstige stadswijk werken meerdere partijen, waaronder OKRA Landschapsarchitecten uit Utrecht, momenteel aan ambitieuze plannen. OKRA werkt daarbij nauw samen met adviseurs, Marco Broekman, Stad2, Merosch, Goudappel Coffeng en Skonk en ook met gemeente, stedenbouwkundigen, eigenaren, ontwikkelaars en gebruikers van Merwede, het gebied tussen de Balijebrug en Socratesbrug. De principes van de gezonde stad zijn leidend in de plannen en zowel de ligging, dicht bij het nieuwe centrum van Utrecht, als de hoge woningdichtheid maken Merwede tot een ideale proeftuin voor innovatieve mobiliteitsconcepten en kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte.

Groen-blauw raamwerk
“Er liggen hoge ambities voor een grensverleggend ontwerp”, stelt Martin Knuijt van OKRA. “Naast het al bestaande Park Transwijk gaat ook het nieuw te realiseren Merwedekanaalpark zorgen voor de groene verankering van de wijk en de gehele kanaalzone met de nabije omgeving. De Europalaan wordt omgevormd tot een stadsavenue met voldoende ruimte voor verkeer, maar je moet er ook makkelijk kunnen oversteken naar Park Transwijk, dat aan die kant nieuwe, uitnodigende entrees krijgt. Een hoogwaardige OV-verbinding (mogelijk tramverbinding in de toekomst) verbindt Merwede met het stadscentrum. Binnen de wijk is er ruimte voor veel groen. Een groene corridor dwars door de wijk bijvoorbeeld vormt de drager van zowel de interne routing voor zowel auto’s, fietsers en voetgangers als het interne watersysteem.”

“Alles nog slechts een ‘doorkijkje’ op dit moment, maar één ding staat al wel als een paal boven water, Merwede wordt een wijk waar je graag wil wonen!”

Merwedekanaalpark
De oevers van het Merwedekanaal worden ingericht als langgerekt park met wandel-, fiets- en skateroutes. Knuijt: “Het Merwedekanaalpark nodigt uit tot ontspanning en verblijf aan het water met een robuuste groene oever en verschillende grote groenruimten. Bestaande bomen blijven daarbij waar mogelijk behouden en nieuwe bomen worden bij geplant. Op twee plekken is het park een stuk breder, tot ongeveer 65 meter en biedt het ruimte voor verblijf en spel. De meest noordelijke locatie is gekoppeld aan het fietsendepot en de andere verbrede plek ligt ter hoogte van het monumentale Mobach-pand. De verderop gelegen historische, diagonale waterloop – nu nog een slootje – wordt ingericht als ‘water-as’ door de wijk en vormt een verbinding tussen het kanaal en de vijver in Park Transwijk. Langs deze waterloop komen plekken om te zitten. De route langs de gebouwen is een shared space met ruimte voor kleine terrassen, de lager gelegen route langs het water loopt langs een groene oever.”

Groene corridor
Dwars door de wijk loopt van zuid naar noord de zogenaamde corridor als aantrekkelijke route voor voetgangers en fietsers met een groene uitstraling aansluitend op de rest van de wijk en voldoende mogelijkheden voor de opvang van regenwater. “Afhankelijk van de plek van de aangrenzende bebouwing varieert de corridor in breedte”, licht Knuijt toe. “Indien nodig is de route toegankelijk voor nood- en hulpdiensten. Het is de bedoeling dat de corridor op elk moment van de dag levendig is. Op de kruispunten met de belangrijke oost-westverbindingen komen bijzondere functies, evenementen en plekken. Aan de oostzijde van de wijk zijn er groene autovrije woon straten en aan de westzijde zijn vier groene straten zijn gedeeltelijk toegankelijk voor auto’s – hier bevinden zich de entrees tot de parkeergarages.”

[fusion_imageframe image_id=”374″ max_width=”” style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://merwede.nl/wp-content/uploads/2018/06/OKRA-1-300×183.jpg[/fusion_imageframe][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Doorkijkje
De algemene uitgangspunten voor het ontwerp van de openbare ruimte in Merwede zijn terug te lezen in het Schetsontwerp Stedenbouwkundig Plan Merwede uit oktober 2017. “Maar”, stelt Knuijt, “wij denken inmiddels verder en breder. Bijvoorbeeld over inpassing van het Merwedekanaalpark binnen het zogenaamde ‘Rondje Stadseiland’, over klimaatadaptatie, de opvang van regenwater, het voorkomen van hittestress en over een grotere biodiversiteit dan gebruikelijk in plannen van deze omvang, Maar ook over de mogelijkheden van urban farming in het gebied en over circulaire systemen als wadi’s, het rioolsysteem en de optie tot een recyclinginstallatie voor afval. De ruimte ondergronds en bovengronds zullen zich daartoe tot elkaar moeten verhouden, wat een flinke uitdaging is. Alles nog slechts een ‘doorkijkje’ op dit moment, maar één ding staat al wel als een paal boven water, Merwede wordt een wijk waar je graag wil wonen!”

Merwede College Tour #2
Na de eerste succesvolle editie van de Merwede College Tour met André Kuipers over duurzaamheid. Wordt het hoogtijd voor een tweede editie. Op donderdag 27 september volgt dan ook de volgende Merwede College Tour, met als thema ‘de openbare ruimte. Naast Martin Knuijt van OKRA zal ook Adriaan Geuze, bekend van Zomergasten, van ontwerpbureau West8 zijn visie geven op landschapsarchitectuur in omvangrijke stedelijke opgaven. Hou onze agenda in de gaten voor meer informatie!

OKRA Landschapsarchitecten | Oudegracht 23 – 3511 AB Utrecht | www.okra.nl