Spring naar content

No Social Waste bij The Colour Kitchen

Leestijd: 1 minuut

No Social Waste bij The Colour Kitchen

Leestijd: 1 minuut

Al sinds 2010 zet The Colour Kitchen Utrecht zich in tegen verspilling van talent door mensen die thuis op de bank zitten een nieuwe kans te geven. De snelgroeiende sociale onderneming leidt jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol op tot horecaprofessionals met een diploma en begeleidt ze vervolgens naar een baan. De Utrechtse Arne Flantua, samen met broer Bas oprichter en eigenaar, over zijn bijzondere onderneming.

In de eerder dit jaar geopende creatieve hotspot Kanaal30 zijn inmiddels al heel wat ondernemers volop aan de slag. Het bruist er flink en er heerst dagelijks een prettige bedrijvigheid. Ook het Utrechtse opleidingscentrum van The Colour Kitchen is er volop actief met het geven van trainingen voor aankomende horecatalenten, doorgaans mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarbij draait het allemaal om maatschappelijke impact door middel van een commercieel hospitality concept. Deelnemers worden zowel vanuit de locatie in Merwede als in de horeca- en cateringlocaties van The Colour Kitchen opgeleid tot horecaprofessionals mét diploma. Vervolgens worden ze zoveel mogelijk verder op weg geholpen naar een baan. Met de campagne NO SOCIAL WASTE wordt actief ingezet op het bieden van een nieuwe kans aan talent dat thuis op de bank zit. Nederland moet zijn menselijk kapitaal koesteren en geen talent onbenut laten.

“Elke dag ervaren we dat wat wij hier doen écht verschil maakt.” Aan het woord is Arne Flantua, de bevlogen medeoprichter van The Colour Kitchen On Tour. “Dat doen we door mensen een nieuwe kans te bieden. Mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze een baan hebben, bijvoorbeeld omdat ze moeten opboksen tegen de ‘gemiddelde’ norm van de maatschappij. Hen de aandacht geven die ze nodig hebben, opleiden, een stageplek bieden of helpen met een nieuwe baan maakt verschil in hun leven. Ze kunnen elke dag werken op uiteenlopende locaties, maken gasten blij en hebben leuke collega’s. En dat werkt door in hun eigen leven. Ze zijn een voorbeeld voor familie, vrienden en iedereen die met hen samenwerkt of te gast is op onze locaties. Door het contact met onze leerlingen zien onze gasten de mens achter hun verhaal. Dit creëert natuurlijk bewustwording en in sommige gevallen zorgt het zelfs voor een speciale band.”

Als horecaondernemer startte Arne The Colour Kitchen Utrecht in 2010 samen met zijn broer Bas. De gemeente Utrecht zocht voor Het Vorstelijk Complex in Zuilen een horecaconcept met een maatschappelijke lading. Arne: “Daar zijn wij destijds ingestapt en van daaruit hebben we het concept dat wij voor ogen hadden gaandeweg ontwikkeld en verfijnd. Inmiddels draaien wij gezamenlijk met The Colour Kitchen landelijk 8 restaurants en verzorgen diverse bedrijfscateringprojecten en evenementen in de regio’s Eindhoven, Breda, Alkmaar, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Daar bieden we onze opleidingsprogramma’s op maat aan, die kunnen worden ingericht naar de wensen en behoeftes van de leerling. Het uiteindelijke doel daarbij is altijd uit te stromen naar een betaalde baan, wat soms betekent dat de leerling eerst nog doorstroomt naar een reguliere opleiding op het MBO om de kans op een baan in de toekomst te vergroten.”

“Kanaal30 sluit prima aan bij ons concept en onze ideeën, maar ook de reuring in het gebied past goed bij ons.”

De locatie in Merwede kwam in beeld nadat werd besloten om de eventscatering verder door te ontwikkelen tot een dienst of product met een boodschap. Kanaal30 sluit prima aan bij ons concept en onze ideeën, maar ook de reuring in het gebied past goed bij ons. Arne: ”Chef de cuisine Jorik Kordes is hier verantwoordelijk voor alle keukenprocessen rond The Colour Kitchen on Tour. Zo verzorgden wij recent bijvoorbeeld een uitgebreide lunch in de Domkerk voor 1000 man. Voor zo’n event starten Jorik en zijn ploeg dan al vroeg in de ochtend met alle voorbereidingen en natuurlijk is iedereen beretrots als het geslaagd is.” Arne showt trots de keukenfaciliteiten, waar ook tijdens ons gesprek volop voorbereidingen plaatsvinden voor een lunch elders. Naast de sociale insteek zet The Colour Kitchen zich samen met Instock ook in om voedselverspilling aan te pakken én richten ze zich op een duurzame bedrijfsvoering, bijvoorbeeld in de levering van maaltijden. “Wij barsten van de ideeën en zijn nog volop in ontwikkeling”, besluit Arne. “Leuk om dat ook hier in Merwede te kunnen doen!”

The Colour Kitchen | Kanaalweg 30 – 3526KM Utrecht | info@thecolourkitchen.com