Spring naar content

Mobach keramiek – Al ruim 120 jaar handwerk

Leestijd: 1 minuut

Mobach keramiek – Al ruim 120 jaar handwerk

Leestijd: 1 minuut

Verreweg de oudste gebiedsgebruiker in Merwede is Mobach keramiek aan de Kanaalweg 24. Sinds 1913 werken vijf generaties Mobach in het monumentale pand langs het Merwedekanaal. Nog altijd wordt alle keramiek er of op de schijf gedraaid of met de hand uit kleirollen of -platen opgebouwd, zoals ooit oprichter Klaas Mobach het deed in zijn ‘Utrechtse Pottenfabriek’.

Prominente gebiedsgebruiker
Het uit 1913 daterende fabrieksgebouw heeft, samen met de drie bijbehorende woningen, de status van rijksmonument. In Merwede is Mobach daarom een blijvende gebiedsgebruiker. En vanzelfsprekend ook een prominente omdat de huidige generatie er nog steeds prachtig modern vormgegeven handwerk maakt in kleine series of als unica, allemaal voorzien van het Mobach stempel en gesigneerd door de maker. Het keramiek is toonaangevend in hedendaagse vormgeving en geniet een wereldwijde bekendheid vanwege haar bijzondere glazuren.

De beginjaren
Begonnen met Fries kerfsnijwerk stichtte Klaas Mobach in 1895 de ‘Utrechtsche Pottenfabriek’. Na 1900 volgen de strakke lijnen van de Nieuwe Kunst. Vanaf 1913 wordt gewerkt vanuit de nieuw gebouwde locatie langs het Merwedekanaal, die na de oorlog weer wordt opgestart en in de jaren vijftig worden er onder andere vazen en schalen vervaardigd in roodbakkende klei. Midden jaren 80 komen er sierlijke vormen in glanzende glazuren. Door opkomst van huishoudplastics raakt Mobach tijdelijk in een crisis, maar die wordt gelukkig overwonnen.

Jaarlijkse expo
Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 1995 werd in 1994 de Stichting Mobach Keramiek Collectie opgericht met als doel het beheren, uitbreiden en exposeren van de collectie. De voormalige kleiopslagplaats langs de Kanaalweg en de ruimte rondom de kolenoven uit 1922 dienen inmiddels als expositieruimte, waar werk uit 1895 tot ongeveer 1980 te zien is. Jaarlijks wordt een nieuwe expositie getoond, die samenvalt met de goedbezochte Open Huisdagen in november (2018 het tweede weekend november).

Een aanrader voor wie nog nooit bij dit prachtige Utrechtse bedrijf is geweest!

Mobach keramiek | Kanaalweg 24 | 3526KM Utrecht | www.mobach-keramiek.nl | T 030 – 2880290