Spring naar content

Merwede LAB | Nieuw perspectief op de fietsenstalling

Leestijd: 1 minuut

De fiets wordt hét vervoermiddel van Merwede. De fietsenstalling krijgt daarom een belangrijke rol in de nieuwe autovrije stadswijk. De fietsenstalling als leefplek, een plek om te ontmoeten en te verbinden. Het is de eerste plek waar bewoners hun gebouwen binnenkomen.

Ontmoeten in de fietsenstalling
In opdracht van het Merwedelab hebben ANA architecten, Boelens de Gruyter, G&S Vastgoed en De Omgevingspsycholoog onderzoek gedaan naar ‘ontmoetingen in de fietsenstalling’: de fietsenstalling als een leefplek, een plek om te ontmoeten en te verbinden. Dit heeft een helder en inspirerend document opgeleverd met handreikingen die direct kunnen worden toegepast.

Enkele aanbevelingen uit het onderzoek: 

✅ Koppel de fietsenstalling aan functies die qua gebruik en functionaliteit bij de fietsenstalling passen en een extra aanleiding vormen om van de ruimte gebruik te maken. Zoals een plek voor het gemeenschappelijk fiets- en tuingereedschap of slecht weer-speelvoorzieningen

Zorg voor logische routing, transparante inrichting en comfortabele verlichting. Stem vormgeving af op waarvoor de ruimte gebruikt kan worden, zoals voor spelen of sporten.

✅ Zorg voor een slimme positionering van de fietsrekken. Houd de ramen vrij voor het daglicht en sociale veiligheid en maak gebruik van heldere kleuren.


Mirjam Schmull, programmamanager Merwedelab: “Hoe zorgen we ervoor dat de fietsenstalling straks een fijne, lichte, inspirerende plek is die bijdraagt aan de beleving van de plek en aanzet tot ontmoeten en verbinden? De ontwerpaanbeveling ‘Ontmoeten in de fietsenstalling’ geeft een nieuw perspectief op fiets parkeerplekken. De aanbevelingen zijn direct verwerkt in de plannen van Boelens de Gruyter en G&S Vastgoed en het goede nieuws is dat dit niet veel extra’s hoeft te kosten.”

Nieuwsgierig naar de ontwerpaanbeveling voor het stimuleren van ontmoetingen in de fietsenstalling? Download hier het naslagwerk. 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Merwede LAB? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.