Spring naar content

Merwede(kanaalzone): een kansrijk stuk Utrecht

Leestijd: 1 minuut

Merwede(kanaalzone): een kansrijk stuk Utrecht

Leestijd: 1 minuut

Als deelgebied van de Utrechtse Merwedekanaalzone staat Merwede aan de vooravond van een omvangrijke transformatie, van voormalig industriegebied aan de rand van de stad tot nieuwe verbindende stadswijk: gezond, duurzaam en levendig. Wat gebeurt er al en wat kun je verwachten?

Nieuwe stadswijk
Steeds nadrukkelijker is de Merwedekanaalzone in beeld als gebied waar zich de komende jaren een omvangrijke binnenstedelijke herontwikkeling zal voltrekken. Het voormalige industriegebied strekt zich uit langs de westelijke oevers van het Merwedekanaal en wordt de komende jaren getransformeerd tot nieuwe verbindende stadswijk tussen de binnenstad en de wijken in West. De eerste plannen dateren al van begin deze eeuw, de uitvoering is inmiddels volop in gang. Verspreid over het gebied is de vernieuwing al zichtbaar in de vorm van prominente nieuwbouw en indrukwekkende herbestemmingsprojecten. De ontwikkelingen in totale Merwedekanaalzone zijn te volgen via www.utrecht.nl/merwedekanaalzone.

Zichtbare vernieuwing
Eén prominente ontwikkelingen is de restauratie en herbestemming van het Rijksmonument Villa Jongerius en het direct daarachter gelegen Jongerius Kantoor. Het naastgelegen voormalige defensieterrein wordt momenteel herontwikkeld tot nieuwe woonwijk met circa 600 studenten-/starters- en gezinswoningen. Verderop verrijst Wilhelminawerf met een woonprogramma voor robuust stedelijk wonen aan het water. Ook op het naast de A12 gelegen Business Park zijn ontwikkelingen gaander die meer dynamiek zullen brengen. Aan de Vliegend Hertlaan bijvoorbeeld is een voormalig kantoorgebouw getransformeerd tot wooncomplex met 252 zelfstandige appartementen en studio’s en iets verderop zijn vorig jaar het Van der Valk congreshotel en kantoorgebouw De Winthont opgeleverd.

Merwede
Merwede, het gebied tussen Balijebrug en Socratesbrug, kent haar eigen dynamiek. Daar gebeurt momenteel van alles, zoals de tijdelijke herbestemming van het voormalige OPG-terrein waar creatieve broedplaats Vechtclub XL, restaurant De Klub, de sportieve hotspot KW4 en werklocatie De Alchemist voor de nodige reuring zorgen. Aan de zuidkant zijn de woontorens van City Campus MAX een eyecatcher en daarnaast appartementengebouwen Lux en Pax. Voor het tussenliggende gebied wordt er momenteel gewerkt aan een aansprekend schetsontwerp met veel ruimte voor creativiteit, innovatie, duurzaamheid en gezond stedelijk leven. Opgave en ambitie voor het toekomstige Merwede is dat de stadswijk een proeftuin wordt: gezond, duurzaam en levendig. Over die opgave, de plannen en ontwikkelingen lees je elders op deze website meer. Net als over de in Merwede gevestigde creatieve en innovatieve bedrijven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief dan houden we je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen in deze nieuwe stadswijk!