Spring naar content

Joyce Flendrie: Bevlogen Maker van Merwede

Leestijd: 1 minuut

Joyce Flendrie: Bevlogen Maker van Merwede

Leestijd: 1 minuut

Ze ontwerpt en maakt bijzondere interieurs, meubels, objecten en verlichting. Joyce Flendrie werkt vanuit creatieve werkplaats De Createur, waarvoor ze ook de externe communicatie doet, en is mede initiatiefnemer van makersvanmerwede.nl. Voor merwede.nl vertelt Joyce graag en bevlogen over al haar bijzondere activiteiten.

In een eerder artikel op homify.nl wordt het werk van interieurarchitect en meubelontwerper/-maker Joyce Flendrie gerekend tot de Nederlandse topontwerpen en beschreven als ‘de verbeelding aan de macht’. Daar is werkelijk niets aan overdreven, blijkt uit een bezoek aan haar atelier in De Createur aan de Lanslaan/hoek Europalaan, pal tegenover Merwede. Joyce is één en al enthousiasme en vertelt graag en bevlogen over haar werk, haar ondernemerschap en haar betrokkenheid bij en inzet voor De Createur als creatieve werkplaats voor makers. Daar ontwerpt ze interieurs, meubels, objecten en verlichting. Alles behalve alledaagse ontwerpen doorgaans, want in haar werk zoekt Joyce naar uitdagingen in zowel ontwerp als realisatie. Joyce: ‘Ik maak graag iets dat ik nog niet eerder ontworpen of gemaakt heb en maak gebruik van mooie, eerlijke materialen. Mijn eigen producten liggen op de scheidslijn tussen praktische meubels en kunstwerken of objecten. Uiteraard hoop ik dat mijn ontwerpen fascineren, intrigeren en een beleving bezorgen.”

Meubel TurnToOpen III, fotograaf: Nevel Karaali

Projecten in binnen- en buitenland
Ooit begonnen vanuit de schuur bij haar toenmalige woning in Lombok-Utrecht verhuisde Joyce haar atelier in 2014 naar De Createur toen het aantal opdrachten ineens snel toenam. Daarvoor hoeft ze inmiddels niet meer te lobbyen. “Ik word (onder andere) gevonden via Google door mensen die zoeken op specifieke zoektermen. Om die reden geef ik mijn ontwerpen ook gewoon namen mee als ‘kast van staal en hout’ en ‘boekenplank’ of ‘underlayment kast’. Mooi hoe dat werkt!” Haar werk staat inmiddels door het hele land en zelfs in Gent en Berlijn. Momenteel werkt Joyce onder andere aan kasten voor nieuw te bouwen vakantiehuizen op Texel, maar ook aan een bijzonder community art project voor het Midzomer Festival op 22 juni met de makers van Merwede. “Dat krijgt uiteindelijk een vaste plek in het gebied, dus supertof om aan mee te werken!” Ook dat belooft bijzonder te worden, net als alle ontwerpen van Joyce. Daarvoor is een bezoek aan haar website, of (op afspraak) aan haar atelier zeer de moeite waard, zeker voor wie op zoek is naar een bijzonder meubelstuk of interieurobject.

“Je bent hier echt onderdeel van een club creatieve makers – en hoewel iedereen zijn individuele en specifieke kwaliteiten heeft – vindt er vanuit ieders eigen ‘ontwerptaal’ zeker ook kruisbestuiving plaats.”

Samenwerking broedplaatsen Merwede
Werken bij De Createur ervaart Joyce als bijzonder prettig. “Je bent hier echt onderdeel van een club creatieve makers ‘en hoewel iedereen zijn individuele en specifieke kwaliteiten heeft’ vindt er vanuit ieders eigen ‘ontwerptaal’ zeker ook kruisbestuiving plaats. Ook lunchen we doorgaans gezamenlijk, zijn er borrels, uitjes en informatieve talks, zoals binnenkort over pensioenen. De Createur biedt eigenlijk 3 locaties bij elkaar om de hoek aan de Europalaan en de Lanslaan. In totaal vinden zo’n 50 makers er hun werkplek. Joyce: “Om al die makers een gezicht te geven zijn we in samenwerking met VechtclubXL, De Stadstuin, Kanaal30 en Merwede.nl vorig jaar het platform makersvanmerwede.nl begonnen en ook met de creatieve broedplaatsen in Merwede wordt de samenwerking steeds intensiever en leuker. Dat is eigenlijk allemaal begonnen met het door VechtklubXL 6 jaar terug opgezette en nog steeds populaire Winterwinkelen, inmiddels dus bij alle broedplaatsen. “Zijn we heel blij mee”, geeft Joyce enthousiast te kennen. “Het wordt hier steeds leuker!”

Joyce Flendrie interior & design | Lanslaan 6 – 3526XH Utrecht | info@joyceflendire.nl

Fotograaf header: Renske Versluijs