i-did: a life changing company
Leestijd: 1 minuut
i-did: a life changing company
Leestijd: 1 minuut
Aan de Kanaalweg 50 in Merwede krijgen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans en krijgt textiel een nieuwe dimensie! i-did maakt mooie producten van afgeschreven textielcollecties om te laten zien dat de waarde daarvan blijvend is. Oprichters Mireille Geijsen en Michiel Dekkers combineren ondernemerschap en visie op design met doorzettingsvermogen, idealisme en een rotsvaste overtuiging dat het anders kan en anders moet. Op bezoek bij i-did.
Over i-did
‘Al in 2009 gestart als i-did slow fashion – destijds nog als modelabel met een eigen MVO-atelier – richt i-did zich volledig op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Greetje van Minnen-Boerman, strategisch medewerker bij i-did, licht graag toe: “Mensen die al lang thuis zitten en zelf geen werk kunnen vinden krijgen bij i-did werk, een opleiding en perspectief op een volwaardige baan. Eind 2012 besloten we het modelabel los te laten en te focussen op producten die bestaan uit vilt dat gemaakt is van niet meer draagbare kleding en textiel.
Daar ligt onze kracht: Social impact creëren via herwaardering van textiele grondstoffen en arbeidspotentieel. Lokale, duurzame productie en talent ontplooien. Iedere maand start een nieuwe groep deelnemers. Zij volgen een traject van een half jaar, krijgen coaching en begeleiding om straks succesvol uit te stromen naar betaald werk en krijgen een opleiding tot naaister . Circa 68 procent van hen stroomt uiteindelijk door naar betaald werk, dus dat is een goed resultaat!”
Aansprekende formule
Na de verhuizing in januari 2013 naar Merwede – voorheen zat het bedrijf op Rotsoord – is het snel gegaan met het nieuwe business model, het recyclen van afgeschreven textielcollecties van uiteenlopende Nederlandse bedrijven. i-did ontwerpt onder andere voor Sissy Boy, H&M, IKEA, Wehkamp en GSUS. Door de combinatie van recyclen van textiel met gebruik van duurzame materialen, lokale productie en aandacht voor mensen, brengt i-did een aansprekend verhaal richting de consument. De toekomstverwachtingen zijn dan ook bijzonder positief, zo blijkt onder andere uit het feit dat recent een vestiging werd geopend in Den Haag. Men hoopt echter ook op de mogelijkheid om op de Utrecht vestiging verder uit te breiden. Reden om ook het gebied en de huidige plannen en ideeën voor Merwede beter te leren kennen.
“Vertrouwen, kracht, ervaring en bemiddeling naar een baan. Het maakt niet uit wie je bent of wat je hebt meegemaakt, iedereen heeft talent en verdient een kans om mee te doen.”
Iedereen een kans
Greetje licht toe wat de kracht is van i-did. “Wij geloven dat iedereen een kans verdiend om mee te doen en geven onze deelnemers handvatten om een ritme op te bouwen, patronen te doorbreken en obstakels te overkomen. Vertrouwen, kracht, ervaring en bemiddeling naar een baan. Het maakt niet uit wie je bent of wat je hebt meegemaakt, iedereen heeft talent en verdient een kans om mee te doen. Wij zoeken altijd mensen, zowel mannen als vrouwen, die een traject bij ons willen volgen. Het middel is al net zo fantastisch als het doel. In ons atelier wordt textielafval verwerkt tot mooie producten. Wist je dat er via consumenten en het bedrijfsleven ieder jaar 130 miljoen kilo textiel in het normale afval belandt? i-did vindt dit verspilling van kostbare energie, grondstoffen en mensenwerk. We laten zien dat textielafval een waardevolle grondstof is voor nieuwe producten. Kijk bijvoorbeeld maar eens op onze webshop.
i-did | Kanaalweg 50 | 3526 KM Utrecht | T 030 276 2688 | E info@i-did.nl