Spring naar content

Groene daken

Leestijd: 1 minuut

Groene daken

Leestijd: 1 minuut

Groene daken worden steeds populairder. Overal door de stad duiken ze op; het is duidelijk dat mensen behoefte hebben aan meer groen in hun omgeving. Maar wat is een groen dak nou precies en waar is het goed voor? Op veel daken is het mogelijk om sedum te planten. Sedum is een vetplantje dat voorkomt in veel verschillende kleuren. Hij kan goed tegen droogte omdat deze plant snel water vasthoudt. Zomers kan deze bodembedekker bloemen krijgen die zeer geliefd zijn bij vlinders, hommels en bijen. Zo is het niet alleen een supergemakkelijke plant waar je nauwelijks naar hoeft om te kijken, ook geeft het extra kleur aan je omgeving en steun je de vlinders en bijensoorten.

Daarnaast zitten er nog twee grote voordelen aan groene daken. Ten eerste houdt sedum fijnstof vast, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Ten tweede werken de plantjes isolerend als ze op een plat of schuin dak geplaatst zijn, dus blijft het zomers koeler binnenshuis. Bij groene daken waar ook grassen en kruiden in verwerkt zijn, biedt de bodemlaag zelfs isolatie in de winter.

In Merwede zijn ook plannen voor groene daken en sinds vorige zomer zijn er al door heel Utrecht (en dus ook in Merwede) bushokjes te vinden met groene daken. De Volkskrant schreef er een artikel over.