Spring naar content

Groen licht voor bouw van 4.250 woningen in Merwede

Leestijd: 1 minuut

Groen licht voor bouw van 4.250 woningen in Merwede

Leestijd: 1 minuut

De gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de wijk Merwede. Dit maakt het mogelijk om te starten met de eerste bouwfase van 4.250 woningen en de omliggende openbare ruimte en infrastructuur. De verwachting is dat de bouw van de eerste woningen in Merwede begin 2023 start en dat de eerste bewoners er ongeveer twee jaar later kunnen komen wonen.

Het college van burgemeester en wethouders is blij dat de bouw van Merwede na instemming met het bestemmingsplan nu echt kan beginnen. Wethouder Kees Diepeveen vindt het belangrijk dat de ontwikkeling van Merwede voortvarend gaat: “Er is een grote woningnood in Utrecht en daarom is het hard nodig nieuwe huizen te bouwen.” Merwede wordt een duurzame en autoluwe Utrechtse stadswijk met veel ruimte voor groen, waarin bewoners alle ruimte hebben om te wandelen, fietsen, spelen en sporten. Naast een brede mix van woningen is er ruimte voor veel verschillende voorzieningen, zoals horeca, een sporthal, verschillende scholen, werkruimtes, een gezondheidscentrum, ouderencentrum, buurthuis en een wijkcultuurhuis.

Merwede

De stadswijk Merwede, in het midden van de Merwedekanaalzone, komt tussen Transwijk en Rivierenwijk te liggen op de plek waar nu een bedrijventerrein is. De aanleg van Merwede is verdeeld over 2 fases. In fase 1 komen er ongeveer 4.250 woningen en daarna volgen nog ongeveer 1.750 woningen. Het nu vastgestelde bestemmingsplan geldt voor de 1e fase. In beide fases wordt een brede mix van woningen gebouwd waarvan meer dan de helft valt in de sociale huur, middeldure huur en middeldure koop.

Bouw start volgend jaar

Nu het bestemmingsplan is vastgesteld kunnen ontwikkelaars omgevingsvergunningen aanvragen voor de bouw. “De ontwikkeling van Merwede zal steeds meer merkbaar worden. De bouw gaat van start, er komen twee bruggen en er komen nieuwe bewoners. We beseffen dat dit ook veel effect heeft op de omliggende buurten.”, aldus wethouder Kees Diepeveen. “Daarom werken we met de omwonenden aan een buurtaanpak in Rivierenwijk en Transwijk en een buurtagenda in Dichterswijk. Er is aandacht voor een goede inpassing van de bruggen en de fiets- en wandelroutes in de wijk. Die moeten zowel goed bereikbaar als veilig worden. Andere belangrijke zaken zijn het toevoegen van groen, met bijvoorbeeld investeringen in Park Transwijk en het verzorgen van goede informatie rondom de bouw. Deze projecten worden in samenspraak met bewoners opgestart.”

De ontwikkeling van Merwede is een samenwerking van de gemeente Utrecht, AM, Boelens de Gruyter, BPD, Greystar, G&S Vastgoed, Janssen de Jong, Lingotto, Round Hill Capital, 3T Vastgoed en Synchroon.

Voor meer informatie, zie www.utrecht.nl/merwedekanaalzone

Meld je aan voor onze nieuwsbrief dan houden we je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen in deze nieuwe stadswijk!