Girl on a mission: BinBang ziet brood in afval
Leestijd: 1 minuut
Girl on a mission: BinBang ziet brood in afval
Leestijd: 1 minuut
Al sinds 2015 draagt Anja Cheriakova dagelijks bij aan de circulaire economie met haar ondernemingen BinBang en UrbanSeeds. Met BinBang, dat duurzame afvalstations levert, werd ze in 2018 door Sprout geselecteerd in de Challenger50, de lijst met meest uitdagende en innovatieve ondernemers van Nederland. Die selectie was gebaseerd op het disruptieve karakter van BinBang binnen de afvalmarkt. Sinds 2019 werkzaam vanuit Vechtclub XL in Merwede kon een kennismaking met Anja natuurlijk niet uitblijven.
Prullenbak 2.0
De duurzame BinBang, een alles-in-één stapelbare afvaltoren gemaakt van gerecycled plastic, brengt overzicht bij het scheiden van afval. De aantrekkelijk en praktisch ontworpen toren bestaat uit stapelbare bakken om glas, blik en organisch afval te scheiden en wordt in Nederland geproduceerd in een sociale werkplaats. Hij wordt bovendien geleverd met een app, waarmee je bijhoudt hoeveel afval je hebt gescheiden en wat de impact daarvan is. Inmiddels zijn er 30.000 van deze prullenbakken verkocht en vind je ze onder meer in vakantieparken van Landal Greenparks. Aan de uitrol in België en Duitsland wordt nog gewerkt. Toch geeft Cheriakova aan dat de bakken zelf niet het einddoel zijn van haar missie. Met BinBang wil ze bijdragen aan de circulaire economie en helpen deze verder te brengen. Onder meer door het ontwikkelen van lokale hubs voor hoogwaardig hergebruik van dagelijkse afvalstromen met een daaraan gekoppelde online marktplaats.
“De consumptie- en wegwerpmaatschappij vind ik ronduit fascinerend, maar tegelijkertijd wil ik er graag oplossingen voor verzinnen.”
Oplossingen verzinnen
Het was al tijdens haar studie gedrags- en organisatiepsychologie dat Anja Cheriakova (32) op veel plekken in de wereld doorkreeg dat mensen geen idee hebben welke impact hun consumptiegedrag heeft en hoe ingrijpend de consequenties daarvan zijn voor de natuur en het milieu. Afval als onvermijdelijk gevolg van consumptie of overconsumptie intrigeerde haar al snel, temeer omdat nagenoeg niemand daarbij lijkt stil te staan. “In de productie van goederen wordt enorm veel tijd energie en grondstoffen gestoken terwijl de gebruiksduur dikwijls maar heel kort is”, stelt Anja. “Bijvoorbeeld met verpakkingsmateriaal gebeurt dat op grote schaal, denk daarbij onder andere maar eens aan alle online bestellingen en de bezorging daarvan. De consumptie- en wegwerpmaatschappij vind ik ronduit fascinerend, maar tegelijkertijd wil ik er graag oplossingen voor verzinnen.”
Van afvalprobleem tot onderneming
Anja startte na haar studie met het educatieprogramma Waste Away Challenge voor basisschoolleerlingen, over het ecosysteem en de waarde van afval. Dat programma wordt gebruikt bij verschillende ‘afvalvrije scholen’. Om gedragsverandering te bereiken moet je, volgens Anja, echter ook in product en design denken. Als feedback op haar educatieprogramma kreeg zij van sommige ouders mee, dat zij te weinig ruimte in huis en keuken hebben om afval te scheiden. “Dat klopt natuurlijk ook wel als je drie tot vier afvalstromen wil scheiden”, stelt Anja. Zij zag daarin een uitdaging of kans en besloot een geheel circulair afvalstation te ontwerpen. Daarmee zag BinBang het levenslicht: een onderneming die aantrekkelijk en praktisch ontworpen duurzame afvalbakken levert voor huishoudens, scholen, kantoren en gemeenten. Maar daar blijft het niet bij, Anja onderzoekt ook de mogelijkheden voor het ontwikkelen van lokale hubs voor hoogwaardig hergebruik van afvalstromen en met een marktplaats voor reststromen.
Bijdragen aan bewustwording
BinBang wil een geheel circulair systeem creëren, afval als bron gebruiken voor de productie van de bins en de bakken hergebruiken wanneer mensen ze inleveren, zodat de bin zelf geen afval wordt. Ook is elk onderdeel inwisselbaar. Anja: “De gemeente zorgt in Nederland voor de afvalverwerking van huishoudens en is daarom een belangrijke schakel in het proces. Wij zijn momenteel met verschillende gemeenten in gesprek over de mogelijkheden om hun beleid rond afvalscheiding te transformeren naar een concreet plan en huishoudens daarin mee te krijgen. Daarvoor hebben we onder andere een feedback- en beloningssysteem ontwikkeld. We kunnen daarmee precies laten zien hoeveel afval mensen produceren en hen belonen wanneer zij dat verminderen. Als jij je afval goed scheidt, zou je daar ook minder voor hoeven te betalen”, vindt Anja. Hopelijk dragen we daarmee bij aan meer bewustwording op het gebied van recycling. Met Urban Seeds ontwikkelen we daartoe overigens real-life games en diverse producten van afvalmaterialen om onze missie afval = grondstof te verwezenlijken.”
BinBang | Europalaan 2b (Vechtclub XL) – Utrecht | info@binbang.nl