Spring naar content

Gewoon waanzinnig lekker eten! Ode aan De Klub

Leestijd: 1 minuut

Gewoon waanzinnig lekker eten! Ode aan De Klub

Leestijd: 1 minuut

Eten zoals eten bedoeld is: kwalitatief hoogstaand, vanuit een vanzelfsprekende gastvrijheid en op een aansprekende locatie. Al sinds medio 2014 is Utrecht met restaurant De Klub in Merwede een culinaire hotspot rijker. “Wij gaan hier een klein paradijs maken”, beloofden de drie initiatiefnemers destijds bij de opening. Zijn hun dromen en ambities uitgekomen én wat brengt de toekomst? Wij vroegen het Joost Vermeulen.

Wens in vervulling
“Het is officieel! De Klub gaat zich vestigen in de @vechtclubxl! Contract is getekend! Champagne is al op!” Met dat bericht op Twitter kondigde De Klub april 2014 haar komst naar Merwede aan. Gevestigd in creatieve broedplaats Vechtclub XL, de absolute pionier in Merwede, kreeg het gebied daarmee destijds weer een nieuwe gebruiker en wat voor één. De Klub is het restaurant en cateringbedrijf van Lisa Meijntjes (gastvrouw, kok en patissier), Jasper Kaan (chef-kok) en Joost Vermeulen (gastheer en barista). Al jaren organiseerden zij publiekscatering voor allerlei festivals en evenementen, ook nu nog trouwens, en met de opening van hun eigen restaurant in juli 2014 ging een lang gekoesterde wens in vervulling. “Een droom die uitkwam”, stelt Joost Vermeulen.

Eigen locatie
Ze leerden elkaar kennen als werknemers bij de Utrechtse vestiging van De Bakkerswinkel, dat zich richt op ontbijt, lunch en high-tea. Samen bedachten Lisa, Joost en Jasper het concept ‘ontbijtcatering’, waarmee ze begonnen op festival De Beschaving. Joost: “Dat sloeg aan en binnen afzienbare tijd waren wij ook te vinden op het Bevrijdingsfestival, Best Kept Secret en Into the Great Wide Open. Tussen de bedrijven door werkten we aan de realisatie van onze droom, een eigen locatie. Een onverwacht telefoontje vanuit Vechtclub XL, op zoek naar een geschikte horeca-partner, gaf uitkomst. Al tijdens die kennismaking sloeg de vonk over en bleek er meer dan voldoende basis voor wat snel uitgroeide tot een solide samenwerking.” Inmiddels ruim vier jaar verder blijkt de formule bijzonder succesvol.

“Elke week is er een nieuw menu met zoveel mogelijk seizoensgebonden en duurzame producten.”

Prima formule
De Klub is een moderne maar tijdloze bistro met een kleine kaart waar je voor een goede prijs waanzinnig lekker eet en drinkt. Dát is de succesformule die Lisa, Jasper en Joost hebben neergezet. Joost: “Wij bieden vooral goede, maar daarnaast ook gelijke kwaliteit, of je nu praat over voor-, hoofd- of nagerecht, wijn, bier of koffie. Ons menu is gebaseerd op de klassieke Europese keuken met Aziatische en Scandinavische invloeden en met altijd de duidelijke signatuur van Jasper. Elke week is er een nieuw menu met zoveel mogelijk seizoensgebonden en duurzame producten. En ook na vier jaar samen ondernemen is er nog steeds hetzelfde enthousiasme, wat ook voelbaar is in ons team van inmiddels 15 medewerkers.”

Belofte meer dan waargemaakt!
Over de afgelopen 4 jaar is Joost dan ook uiterst tevreden. “Wij konden destijds gelukkig low-key beginnen met lunches overdag en alleen op vrijdagavond open voor diner. Zo hebben we de formule het eerste halfjaar langzaam uitgebouwd. Toen eind 2014 de culinaire recensenten van NRC en de Volkskrant met lovende kritieken kwamen was het hek gelijk van de dam en zaten we een jaar lang iedere avond vol. In die zin loopt het nu minder heftig, maar nog steeds uitzonderlijk goed én inmiddels zijn we ook bij de zakelijke markt erg in trek. Als de klandizie in de zomer wat afzwakt tijdens de vakantieperiode zijn we te vinden op Lowlands en Down the Rabbit Hole, waar we de artiestencatering doen. Ook een soort droom die uitkomt! Daarmee is onze belofte van destijds bij de opening naar mijn idee meer dan waar gemaakt!”

Nog steeds dromen
Voor wat betreft de toekomst is De Klub afhankelijk van plannen van de gemeente Utrecht als eigenaar van het voormalige OPG-terrein. Joost: “Net als alle creatieve ondernemers in VechtclubXL, Brewpub De Kromme Haring en De Alchemist willen ook wij graag in Merwede actief blijven. Het tijdelijke gebruik van de locatie loopt tot 2020 en dat komt met rasse schreden dichterbij. Mede met het oog op continuïteit spant het erom wat de gemeente wil met het terrein. Hopelijk komt daarover nu eindelijk snel duidelijkheid.” Bij Vechtclub leven er al geruime tijd ideeën over een stadspark annex boerderijachtige buitenlocatie, wat mooi zou aansluiten bij de verdere ontwikkelingen in Merwede als dé proeftuin voor gezond stedelijk leven. Joost: “Wij hopen onze formule hier te kunnen voortzetten!”

De Klub | Europalaan 2B (Vechtclub XL) – Utrecht | info@deklub.nl | reserveren: 030 – 20 40 531