Spring naar content

De wijk van de toekomst: groen

Leestijd: 1 minuut

De wijk van de toekomst: groen

Leestijd: 1 minuut

De wijk van de toekomst. Wat betekent dat? En hoe ziet zo’n wijk eruit? Ontzettend grote vraagstukken waar talloze boeken en artikelen over zijn geschreven. Een overweldigende hoeveelheid informatie dus. Wij loodsen je graag langs verschillende onderwerpen die naar verwachting een grote rol gaan spelen in de wijk van de toekomst. We zetten enkele publicaties over een specifiek onderwerp voor je in de schijnwerpers en jij beslist of je graag meer wil lezen. Deze week: groene wijken.

Merwede wordt een groene wijk. Zo wil de stadswijk ook circulair zijn. Maar wat houdt dat precies in? Simpel gezegd is het doel van een volledig circulaire economie zo min mogelijk afval produceren. Daarom worden producten en grondstoffen zo vaak mogelijk hergebruikt voordat ze op de stort belanden en worden verbrand. En dat voorkomt dat er een heleboel schadelijke stoffen vrijkomen en in lucht, bodem en water belanden. Een win-winsituatie dus.

De Gemeente Utrecht wil daarom ook graag dat Merwede circulair gesloopt wordt. Veel materialen krijgen dus een nieuwe bestemming in plaats van dat ze worden weggegooid. Eerder namen we daar al een filmpje over op, dat hier terug te zien is.

In het tijdschrift De Ingenieur wordt gesteld dat “de overgang naar duurzame energie en veel meer hergebruik van afvalstromen gaat leiden tot heel andere woonwijken.” En daarbij is een ook belangrijke rol weggelegd voor o.a. groene daken: “In de wijk van de toekomst is ruimte voor meer groen, doordat er minder auto’s rijden en dus minder parkeerplekken nodig zijn. Ook hebben sommige huizen groene daken met plantjes en mos, die een deel van het regenwater kunnen absorberen. Deze daken hebben als bijkomend voordeel dat ze het huis redelijk koel houden in de zomer.” Het artikel ‘Een kijkje in de wijk van de toekomst’ is hier te lezen.

De populariteit van groene daken neemt toe. Het is duidelijk dat mensen behoefte hebben aan meer groen in hun omgeving, maar wat is een groen dak nou precies en waar is het goed voor? Op veel daken is het mogelijk om sedum te planten. Sedum is een vetplantje dat voorkomt in veel verschillende kleuren. Hij kan goed tegen droogte omdat deze plant snel water vasthoudt. Zomers kan deze bodembedekker bloemen krijgen die zeer geliefd zijn bij vlinders, hommels en bijen.

Daarnaast zitten er nog twee grote voordelen aan groene daken. Ten eerste houdt sedum fijnstof vast, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Ten tweede werken de plantjes isolerend als ze op een plat of schuin dak geplaatst zijn, dus blijft het – zoals eerder aangestipt – zomers koeler binnenshuis. Bij groene daken waar ook grassen en kruiden in verwerkt zijn, biedt de bodemlaag zelfs isolatie in de winter.

In Merwede zijn ook plannen voor groene daken en sinds vorige zomer zijn er al door heel Utrecht (en dus ook in Merwede) bushokjes te vinden met groene daken. De Volkskrant schreef er een artikel over, dat je hier kunt lezen.