Spring naar content

De M voor Merwede definitief in de wijk

Leestijd: 1 minuut

De M voor Merwede definitief in de wijk

Leestijd: 1 minuut

Je hebt hem tijdens het Midzomer Festival in Merwede ongetwijfeld al gezien bij creatieve werkplaats De Createur aan de Lanslaan. Misschien heb je er ook je zelfgemaakte tegel met berichten aan de toekomstige bewoners van Merwede op achtergelaten. De prachtig vormgegeven ‘M’ voor Merwede, een coproductie van Joyce Flendrie en Vincent Skiller, staat! Namelijk onderaan de CC MAX torens, langs de weg bij rotonde Europaplein en zichtbaar vanuit veel richtingen. Heb jij ‘m al gezien?

Al ruim voor het succesvolle Midzomer Festival afgelopen 22 juni kon je ze via Instagram volgen, Joyce Flendrie en Vincent Skiller. Als ervaren vormgevers en makers creëerden zij de driedimensionale ‘M’ als groot en gezamenlijk kunstwerk in hun eigen ateliers bij De Createur. Community Art als ode aan de nieuwe stadswijk. De ‘M’ van Merwede bestaat uit twee losse delen die samen de letter M vormen en voorzien zijn van zo’n 200 vlakken waarop tegeltjes kunnen worden bevestigd. Bezoekers van het Midzomer Festival mochten hun boodschap voor Merwede op die tegeltjes tekenen, laseren, stansen, kleien, plakken en knippen en dat samen met Joyce, Vincent en De Createurs als Makers van Merwede aan het kunstwerk bevestigen. Hoewel een en ander langzaam op gang kwam werden die dag uiteindelijk zo’n 140 tegeltjes op de Lanslaan gemaakt en bevestigd. “We zijn daarmee tot ’s avonds half 8 bezig geweest”, vertelt Joyce. “Erg leuk en gezellig!”

“De vraag was dus niet zozeer ‘Hoe wil je dat Merwede er in de toekomst uit gaat zien?’ maar eerder ‘Wat voor persoonlijke boodschap wil je het Merwede van de toekomst meegeven?’ Dat heeft geleid tot heel wat bijzondere berichten en boodschappen. Die moeten mensen maar snel gaan bekijken als de ‘M’ op zijn plek staat.”

Persoonlijke boodschap aan toekomstige bewoners 
Zowel het festival als dit kunstproject zijn gefinancierd vanuit het Ondernemersfonds Utrecht en vormen een mooi voorbeeld van de mogelijkheden die het fonds biedt. Het idee voor dit aansprekende Community Art project ontstond toen er plannen werden gemaakt voor een zomerfestival in Merwede. Joyce: “Na het succesvolle Winterwinkelen is er nu dus ook in de zomer een gezellig event van de Makers van Merwede. Vincent en ik vonden dit daar mooi bij passen en kregen direct bijval. We hebben het ingestoken als sociaal maatschappelijk project ter stimulering van samenwerking binnen het gebied. De vraag was dus niet zozeer ‘Hoe wil je dat Merwede er in de toekomst uit gaat zien?’ maar eerder ‘Wat voor persoonlijke boodschap wil je het Merwede van de toekomst meegeven?’ Dat heeft geleid tot heel wat bijzondere berichten en boodschappen. Die moeten mensen maar snel gaan bekijken nu de ‘M’ op zijn plek staat.”

Een vaste plek in Merwede
Het kunstwerk staat onderaan de CC MAX torens, langs de weg bij rotonde Europaplein en zichtbaar vanuit veel richtingen. Vincent: “Leuk voor zowel toekomstige bewoners als voor passanten die de plannen voor Merwede wellicht nog niet zo goed kennen. Plaatsing gebeurt onder ‘tijdelijke vergunning’ voor een periode van 5 jaar, maar het zou mooi zijn als het kunstwerk een blijvende plaats krijgt in de nieuwe stadswijk. Daarbij is natuurlijk niet onbelangrijk hoe het zich in de loop der tijd houdt en ontwikkelt. Het is weliswaar een groen en duurzaam kunstwerk, gebaseerd op hoe Merwede zich tot nu toe heeft gepresenteerd, maar het heeft natuurlijk geen oneindige levensduur. En… het zou mooi zijn als ook de laatste tegeltjes uiteindelijk nog gevuld worden!”