Spring naar content

De Koffieschool – Familiebedrijf in Merwede

Leestijd: 1 minuut

De Koffieschool – Familiebedrijf in Merwede

Leestijd: 1 minuut

Je kunt overal koffiedrinken: het aantal koffiebars is inmiddels enorm, ook in Utrecht. Maar leren over de herkomst van koffiebonen, experimenteren met koffie en les krijgen in hoe je goede koffie zet is een heel ander ding. Bij De Koffieschool in Merwede is dat echter de dagelijkse praktijk. Wij namen er een kijkje en vanzelfsprekend ook een kop koffie.

Oprichter Joost Leopold zet ons een smaakvol kopje milde long black koffie voor tijdens ons bezoek. Je vindt De Koffieschool op het Smart Business Park (SBP) aan de Kanaalweg in Merwede. Daar zitten tal van kleine en middelgrote bedrijven, een prima plek en makkelijk bereikbaar. Ook voor De Koffieschool, die er sinds 2017 actief is, zijn dat belangrijke pluspunten. Joost: “Wij ontvangen regelmatig lokaal, regionaal, nationaal en zelfs internationaal publiek, dat doorgaans beroepsmatig meer wil weten over koffie en de bereiding ervan. Van koffiebes tot (gebrande) koffieboon tot gemalen bonen tot het kopje koffie dat je drinkt. Het woord koffie omvat een breed scala aan producten en daar valt veel over te vertellen en uit te leggen. Hoe je van koffiebonen tot het ideale kopje koffie komt, hangt naar ons idee samen met een optimale behandeling van de koffiebes door iedereen in de keten. Denk aan de koffieboer, de inkoper, de brander, de barista en zelfs de consument. Wij trainen mensen binnen en buiten de branche om het beste uit de boon te halen.”

Van koffiebes tot (gebrande) koffieboon tot gemalen bonen tot het kopje koffie dat je drinkt

Gecertificeerd trainingsinstituut
Joost, opgeleid als dramadocent, kwam via een baantje in de horeca bij een koffiebrander terecht en startte daar zijn docentschap binnen de koffiebranche. “Inmiddels is De Koffieschool als trainingsinstituut gecertificeerd door de internationaal opererende Specialty Coffee Association”, vertelt Joost trots, “en ontwikkelen wij met de SCA onderdelen van het cursusaanbod.” Bregje, inmiddels aangeschoven, vult aan: “We bedienen grote partijen waaronder McDonalds en horeca-uitzendbureau JMW, maar ook kleinere spelers en zelfs particulieren die meer willen weten over koffie. Dagelijks vinden hier merkonafhankelijke trainingen plaats en op vrijdag ook ’s avonds.” De oprichting van De Koffieschool liep eigenlijk een beetje vooruit op de immense populariteit van koffietentjes die nu speelt. Bregje: “Aan die groeiende populariteit hebben wij met onze kennisoverdracht en trainingen wel flink bijgedragen overigens. Ook hier in Utrecht en zelfs in Merwede hebben wij ondernemers getraind.” Joost biedt nog een long black aan en zet ondertussen vast wat spullen klaar voor de training deze vrijdagavond.

Merwede
“Vanzelfsprekend hebben wij ook een wensscenario voor de nabije toekomst”, laat Bregje enthousiast weten. “Graag willen we uitgroeien tot een leer-/werkplek met een wat meer open karakter, dus toegankelijk voor eenieder en het liefst hier in Merwede. De ambities voor het gebied spreken ons enorm aan, met name op het gebied van duurzaamheid. Ook wij proberen daaraan bij te dragen. Zo gaat onze koffieprut naar Food for Good, de biologische voedseltuin in Park Transwijk, en zijn we bezig met een boek over duurzame koffie. Jammer dat er op dat gebied in de aanloop naar toekomstige ontwikkelingen nog relatief weinig in gezamenlijkheid gebeurt hier in Merwede. Over die toekomst is trouwens bij veel huurders hier op het SBP redelijk wat onzekerheid. Meer duidelijkheid over de huidige stand van zaken binnen het proces is enorm belangrijk voor alle partijen, ook voor hen die hier al langer zitten. Wij blijven graag ons ding doen op deze locatie en hopen dan ook op een toekomst in Merwede!”