De Clique: van modder naar kruidentuin
Leestijd: 1 minuut
De Clique: van modder naar kruidentuin
Leestijd: 1 minuut
Er was eens een jongedame die Anja Cheriakova heette en ze had een visie voor Utrecht. Een afvalvrije stad, waar alles wordt hergebruikt om nieuwe producten van te maken. Haar idee was om organische afvalstromen uit de stedelijke professionele keukens gescheiden op te halen en van deze reststromen weer nieuwe producten te maken die de mensen in de stad dan weer konden gebruiken en eten. En zo geschiedde. De Clique werd geboren en het eerste kantoor was gevestigd in kinderboerderij Rotsoord. Een supervrolijke locatie met al die dieren erbij. Maar er was één nadeel; op die plek konden geen grondstoffen verwerkt worden.
Plek aan de Europalaan
Anja was een ambitieuze en volhardende jongedame. Ze ging op pad en kwam al gauw in gesprek met het Merwede eigenarencollectief. Deze eigenaren (projectontwikkelaars en de gemeente Utrecht) realiseren samen de nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede. Ze ondersteunen initiatieven in Merwede die aansluiten bij de duurzaamheid en circulariteit van deze nieuwe stadswijk. Het eigenarencollectief was enthousiast over Anja’s missie en ze wilden haar graag helpen. Met een financiële bijdrage van het collectief en de steun van de gemeente Utrecht werd met grondeigenaar Greystar een mooie plek gevonden aan de Europalaan 30.
Bouwen aan de grondstoffen-hub
Toen het team van De Clique op de locatie kwam was er helemaal niets. Met minimaal geld en geen ervaring met opbouwen hebben ze het terrein tot grondstoffen-hub omgebouwd. Het begon met het leggen van de basis. Er werd een logistiek plein geplaatst over de electra en riolering die vanuit de Europalaan moest worden doorgetrokken. Er werd zelf een stoep gelegd, zodat de kantoormedewerkers zich niet meer door de modder naar het houten kantoor hoefde te worstelen. Toen dit allemaal georganiseerd was kwamen de zeecontainers om de opgehaalde grondstoffen in te bewaren. Met de nieuwe vrachtfietsen en een elektrisch voertuig om de grondstoffen mee op te halen kwam de operatie pas echt op gang. Als kers op de taart werd de composteermachine geïnstalleerd, zodat eigen compost kon worden gemaakt. De hub kon nu daadwerkelijk van start. Op een klein dingetje na dan. Ze waren bij de opbouw van het terrein vergeten om de internetkabel aan te leggen. Met als gevolg dat vrijwel elke dag rond 12 uur de 4G-internetbundel op is.
De Clique bloeit
Het is nu zomer 2021 en De Clique kan vanalles met de grondstoffen die we ophalen uit de stad. Met partners wordt gezorgd voor bier, brood, oesterzwamproducten, schoonmaak-middelen. En we verbouwen kruiden van Wilderland in de kruidentuin naast het kantoor, op De Clique’s zelfgemaakte compost. Het eerste oogstfeest is net geweest. Bijtjes, vlinders en andere insecten zoemen.
We zijn in twee jaar tijd van 10 naar 70 klanten gegaan, van pre-Corona naar tijden met bittere maatregelen en minder maatregelen, van overleven naar nieuwe groei en van modder naar kruidentuin. Het Merwede eigenarencollectief heeft ons een vliegende start gegeven. Zij geloofde in onze visie en hebben onze eerste eigen plek mogelijk gemaakt.
De volgende fase
Zowel de Corona door als de investeringsrondes door. De Clique is nu klaar voor de volgende stap. We zijn er voor de ‘long run’. Wij konden onszelf in Merwede helemaal ontdekken. We begonnen met 6 en zijn nu met bijna 20 medewerkers. De Clique staat. We gaan van een tijdelijke naar een vast locatie. Een mooie stap op een groene hub. We worden onderdeel van Steck, een grote groenmakers-ruimte waar het draait om circulariteit, organische stromen en duurzaamheid. Alle partijen daar worden voorzien van onze compost. Wij staan in bloei.
Ons sprookje werd werkelijkheid met steun van het Merwede eigenarencollectief. Dus namens iedereen bij De Clique; bedankt!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief dan houden we je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen in deze nieuwe stadswijk!