Spring naar content

Brouwen volgens Brewpub de Kromme Haring

Leestijd: 1 minuut

Brouwen volgens Brewpub de Kromme Haring

Leestijd: 1 minuut

Bier uit Merwede

Het was brewpub De Kromme Haring die ons recent attent maakt op het feit dat Michael Cabe, brouwer van de befaamde Jester King Brewery in Austin-Texas, begonnen was met het plukken van bijvoet bij de Balijebrug in Merwede om er samen met De Kromme Haring een nieuw bier van te maken. Dat ligt inmiddels te rijpen. Aanleiding om eens aan te schuiven bij de brewpub, want wat een toffe plek is dat eigenlijk zeg!

Brewpub De Kromme Haring stond al langer op ons lijstje om een item aan te wijden op merwede.nl. Al drie jaar gevestigd op het voormalige OPG-terrein, direct naast Vechtclub XL en restaurant De Klub, maakt en serveert de brewpub verrassende, goed gebrouwen, heerlijke en drinkbare bieren. Initiatiefnemer is bioloog en brouwer Stephen Grigg, die vanuit Amerika via Engeland naar Nederland kwam en zich hier vestigde met De Kromme Haring. Hier leerde hij bierliefhebber Gijs van Wiechen kennen, die hem uitnodigde om het jubileumbier te brouwen voor de beruchte bar-dive Kafe Belgie, en besloten de twee in 2014 “pro” te gaan. Vanaf 2016 doen ze dat vanuit hun eigen brewpub in Merwede. Daar hebben Stephen en Gijs een bijzonder sfeervolle plek gecreëerd die bekend is tot ver buiten Utrecht en zelfs buiten de landsgrenzen. “Dat zetten we ook graag voort op deze bijzondere plek”, stelt Gijs tijdens onze ontmoeting. “We blijven hier dan ook graag produceren én serveren!”

“We blijven hier dan ook graag produceren én serveren!”

Kroeg en brouwerij
De Kromme Haring is een brewpub, dus een kroeg met brouwerij direct erachter. Dagelijks worden er bijzondere bieren gemaakt en van woensdag tot en met zondag kun je die komen proeven in de gezellige kroeg of op het terras. Gijs: Regelmatig zijn er evenementen, zoals live muziekoptredens (o.a. in samenwerking met EKKO), DJ-sets, fietstochten en bier gerelateerde events. Zo liggen er veel bijzondere contacten met andere brouwers in zowel Utrecht en Nederland als daarbuiten in bijvoorbeeld Engeland, IJsland en Amerika. Het contact en de samenwerking met de Jester King Brewery uit Texas is daarvan een aansprekend voorbeeld. Gijs: “Wij brouwen zowel gangbare als experimentele bieren en hier is sprake van een experimenteel bier. De eigen huiscultuur van Jester King komt daarin samen met lokale ingrediënten van hier, zoals bijvoet uit Merwede.” De Kromme Haring exporteert haar bijzondere bieren naar onder andere België, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

“Het belang van De Kromme Haring voor Merwede is dat onze bezoekers, net als die van onze buren trouwens, voor een belangrijk deel ook de doelgroep vormen voor de toekomstige stadswijk”, stelt Gijs en dat lijkt ook naar onze beleving wel te kloppen. “Wij zien onszelf als succesvolle, hoogwaardige horeca en daarom passend binnen het concept voor Merwede. Graag blijven we hier dan ook ondernemen en doorgroeien. We zijn daarom erg nieuwsgierig naar de uitkomsten van het onderzoek door de gemeente Utrecht rond de mogelijkheden voor het behoud van gebouwen en huurders op het voormalige OPG-terrein. Heel spannend voor alle partijen hier! In afwachting daarvan blijven we natuurlijk bijzondere bieren brouwen en maken we van de brewpub een unieke plek in Merwede. Wie ons nog niet kent moet dan ook zeker snel eens aan komen waaien.” Daar krijg je geen spijt van kunnen wij je met zekerheid vertellen. Wellicht zien we je daar binnenkort een keer, gezellig!                              

Benieuwd naar andere leuke hotspots in Merwede? Volg ons op: