Spring naar content

Boulderhal Sterk – Een sterk staaltje ondernemerschap

Leestijd: 1 minuut

Boulderhal Sterk – Een sterk staaltje ondernemerschap

Leestijd: 1 minuut

Na een periode van keihard werken opende Boulderhal Sterk aan de Koningin Wilhelminalaan in Merwede september 2013 haar deuren voor het publiek. Daarmee werd niet alleen een spectaculaire sport binnen de regio Utrecht geïntroduceerd, maar ook een geweldige nieuwe functie in Merwede. Hoe vergaat het de initiatiefnemers na ruim 5 jaar?

Laagdrempelig en simpel
Met een uitbundig feest vierde Boulderhal Sterk september vorig jaar haar 5-jarig bestaan. ‘Een extra grote Sterker wedstrijdeditie met 50 funky wedstrijd boulders, lekkere muziek, een fijne BBQ en een spannende finale’, kortom… een feestje op zijn Sterks! “De afgelopen jaren is gebleken dat onze komst naar Merwede om uiteenlopende redenen een schot in de roos was.” Aan het woord is Jelmer Pelt, één van de initiatiefnemers. “Boulderen is de meest spectaculaire tak binnen de klimsport. Een boulder is een korte klimroute op een wand van maximaal 4,5 meter hoog. De weg naar boven is een fysieke puzzel die je met techniek, kracht en denkvermogen oplost. Dikke valmatten onder de klimwand zorgen voor je veiligheid. Je hebt dus geen klimgordel, klimpartner of klimdiploma nodig. Dat maakt de sport erg laagdrempelig, ook beginners kunnen zich uitstekend vermaken. Het principe van boulderen is erg simpel: sportschoenen aan en je kan zo aan de slag. Dat viel bij heel wat mensen nogal in de smaak!”

Unieke positie
Met de ingebruikname van één van de voormalige opslagruimtes van de Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG) creëerde Boulderhal Sterk maar liefst 600m2 boulderwand met 12 circuits. Pelt: “Daarop valt voor ieder niveau te boulderen, van makkelijk tot moeilijk en naast de circuits zijn er uitgebreide trainingsfaciliteiten speciaal voor boulderaars die écht Sterk willen worden. Boulderen heeft als discipline de laatste jaren een explosieve groei doorgemaakt. Ook in Utrecht was in 2013 het virus al verspreidt en vele Utrechters reisden dan ook graag naar alle hoeken van het land om te boulderen. Samen met Roberto Ackermann (tevens eigenaar van Klimmuur Utrecht) en Fleur Derks (inmiddels niet meer betrokken bij het initiatief) vond Pelt het destijds dan ook de hoogste tijd voor Utrechts eerste boulderhal en Merwede kreeg de primeur. Het succes van Boulderhal Sterk valt af te lezen aan het inmiddels uitgebreide programma met lessen voor beginners en gevorderden, vrij boulderen, gratis instuiflessen, jeugdtrainingen en activiteiten voor scholen en groepen. Vorig jaar ontving Sterk ruim 100.000 bezoekers!

Groter groeien
Die enorme groei was niet wat de initiatiefnemers hadden verwacht. Pelt: “Gestart vanuit onze passie voor boulderen en niet vanuit een bedrijfseconomische visie is die groei zonder pr-marketing campagne min of meer vanzelf gegaan. Daarin hebben we zelf natuurlijk ook moeten leren schakelen en ons ondernemerschap gaandeweg met vallen en opstaan verder moeten ontwikkelen, maar we zijn vanzelfsprekend erg trots op wat we zijn geworden. De plek en de sfeer maken Boulderhal Sterk tot een soort woonkamer voor veel van onze leden en bezoekers. Het sociale aspect is hier minstens zo belangrijk als het sportieve aspect en dat is denk ik mede de basis voor onze snelgroeiende populariteit, die tot ver buiten de stad reikt. Wel hebben we er hard voor moeten knokken om, onder andere door de gemeente, als volwaardige commerciële partij te worden gezien. Lang werden we ‘weggezet’ in de hoek van subsidievragers, terwijl we een succesvol bedrijf runnen met een eigen verdienmodel. Onze ambitie is om een topattractie te blijven op het OPG-terrein, een platform voor topsport op regionaal wedstrijdniveau met een overstijgend belang voor de stad en voor Merwede.”

Toekomst in Merwede
Al geruime tijd lopen er gesprekken met de gemeente Utrecht over de toekomst van Boulderhal Sterk in Merwede. Pelt: “Dat gaat niet over ons huidige pand, maar over het naastgelegen gebouw E, de voormalige Gemeentelijke Sociale Werkplaats, waar nu het Fietspunt nog zit. We hopen daarover binnen afzienbare tijd overeenstemming te bereiken. Voor ons zou dat gunstig zijn, want we groeien hier uit ons jasje vanwege de enorme aanloop. En qua industrieel karakter vormt gebouw E in zijn basis een perfect decor voor de sfeer die bij het boulderen past. Met onze komst in 2013 kreeg Utrecht in één klap de beschikking over een voorbeeldproject op het gebied van sport en beweging, inspirerend ondernemerschap, binnenstedelijke (her)ontwikkeling, jeugd en gezondheid én talentontwikkeling. We hebben dat succes hier verder kunnen uitbouwen, maar zijn voor de continuatie ervan mede afhankelijk van de plannen van de gemeente als eigenaar van het OPG-Terrein. Volgens ons matchen we 1 op 1 met de visie voor Merwede, dus we hopen op een gunstige uitkomst.”

Boulderhal Sterk | Koningin Wilhelminalaan 4 – Utrecht | info@boulderhalsterk.nl | T 030 – 7370615