Spring naar content

Veelgestelde vragen

We krijgen regelmatig dezelfde soort vragen over Merwede. Daarom hebben we de veelgestelde vragen overzichtelijk op een rij gezet, met daarbij onze antwoorden.

Algemene vragen

Waar vind ik informatie over de plannen voor de openbare ruimte?
Op de website van de gemeente kunt u de meest actuele plannen voor Merwede vinden.

Hoeveel woningen worden er in de wijk gerealiseerd?
Er komen 6.000 woningen in Merwede.

Komen er ook huurwoningen in het woningaanbod?
Er wordt een programmamix van woningen in Merwede gerealiseerd. Van alle woningen die gerealiseerd worden in Merwede wordt 55 procent in het gereguleerd segment ontwikkeld. Dertig procent van de woningen wordt in het sociale huursegment ontwikkeld en 25 procent van de woningen wordt in het middensegment gerealiseerd. De woningen in het middensegment bestaan uit zowel huur- als koopwoningen.

Kan ik mijn auto voor de deur en/of dichtbij mijn huis parkeren?
Merwede wordt een autovrije woonwijk. Dit betekent dat er geen auto’s het gebied in kunnen komen. Er worden langs de rand van de wijk aan de Europalaan zijde een aantal parkeergarages gemaakt voor een beperkt aantal parkeerplaatsen.

Komen er speelplekken in de wijk?
Ja, er komen op verschillende plekken in de wijk speelplekken voor verschillende leeftijdscategorieën.

Komen er nieuwe wegen in de wijk?
Merwede wordt een autovrije wijk. Dit betekent dat je niet met je auto tot aan de voordeur kan komen. Aan de Europalaan zijde van Merwede komen een aantal entrees naar de verdiepte parkeergarages. De wijk wordt ingericht met voet- en fietspaden. Klein elektrisch vervoer is wel mogelijk in het gebied.

Vragen over de omgeving en voorzieningen

Waar kan ik meer informatie vinden over Utrecht?
Kijk op www.utrecht.nl en op www.ontdek-utrecht.nl.

Welke voorzieningen zijn er in de wijk zelf?
Er komen twee basisscholen, een middelbare school, buitenschoolse opvang en een sporthal in de wijk. Daarnaast is er ruimte in Merwede voor twee supermarkten, detailhandel, horeca en andere bedrijvigheid.

Is er openbaar vervoer in de omgeving?
Merwede ligt langs de busroutes richting CS Utrecht en in en om Utrecht.

Vragen over het bouwproject

Hoeveel en wat voor soort woningen komen er in Merwede?
Het project bestaat uit maximaal 6.000 woningen. Voornamelijk appartementen, maar ook een aantal grondgebonden woningen.

Wanneer wordt gestart met de bouw?
De start bouw staat vooralsnog gepland in de tweede helft van 2022. Dit is afhankelijk van het moment dat het bestemmingsplan is vastgesteld.

Hoe rijdt het bouwverkeer naar de locatie?
Dat is afhankelijk van in welke fase er gebouwd wordt. Deze informatie komt beschikbaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning van de gemeente.

Is er overlast te verwachten van de bouw?
Waarschijnlijk wel. We doen er alles aan om de overlast tot een minimum te reduceren, maar dat neemt niet weg dat er toch enige hinder zal ontstaan. Als je hinder ondervindt tijdens de bouw, kun je contact opnemen met de aannemer die aan het bouwen is.

Vragen over het kopen van een woning

Waar kan ik een woning kopen?
Informatie over de verkoop van de woningen komt als het zover is beschikbaar op de websites van de ontwikkelaars.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?
Vrije vestiging in nieuwbouwprojecten is bij wet geregeld. Dit betekent dat er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.

Wie verkoopt de woningen in dit project?
De woningen worden verkocht door de ontwikkelaars in het gebied AM/Synchroon, Lingotto, Janssen de Jong, BPD, Roundhill Capital/G&S/Boelens de Gruyter en Greystar.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?
Informatie over de toewijzing van de woningen komt als het zover is beschikbaar op de websites van de ontwikkelaars.

Zijn er al brochures beschikbaar?
Als het project in voorbereiding is, dus voorafgaand aan de verkoop, is alle relevante en meest actuele informatie via de website van de ontwikkelaars beschikbaar. Op deze website worden links geplaatst naar de verschillende projectenwebsites zodra deze beschikbaar zijn.

Waar kan ik me inschrijven zodat ik op de hoogte blijf van het project?
Ben je belangstellende schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrief. Je ontvangt als eerste informatie over relevante ontwikkelingen en zodra de verkoop van het project gestart. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via deze link.

Vragen over het huren van een woning

Waar kan ik een woning huren?
Informatie over de verhuur van de woningen komt, als het zover is, beschikbaar op de websites van de ontwikkelaars en/of verhuurmakelaars.

Wie verhuurt de woningen in dit project?
De woningen worden verhuurd door de eigenaren en woningcorporaties.  De betrokken woningcorporaties en verhuurmakelaars zijn nog niet bekend.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?
Informatie over de toewijzing van de woningen komt als het zover is beschikbaar op de websites van de aanbieders.

Zijn er al brochures beschikbaar?
Als het project in voorbereiding is, dus voorafgaand aan de verhuur, is alle relevante en meest actuele informatie via de projectwebsite. Op de Merwede-website worden links geplaatst naar de verschillende projectenwebsites zodra deze beschikbaar zijn.

Waar kan ik me inschrijven zodat ik op de hoogte blijf van het project?
Ben je belangstellende schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrief. Je ontvangt als eerste informatie over relevante ontwikkelingen en zodra de verhuur van het project gestart.

Via onze nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen in deze nieuwe stadswijk!