Spring naar content

Een stadswijk als geen ander in Utrecht

Merwede is straks een prettig gebied met veel gebouwen, maar er komt ook rust, groen en aandacht voor duurzaamheid. Deze wijk wordt zo goed als autovrij. De bewoners delen auto’s, scooters en andere voertuigen. Daarnaast is er heel goed openbaar vervoer. Merwede verbindt omliggende wijken en alle voordelen van de stad zijn binnen tien minuten bereikbaar.

Verrassend en slim

Er komt in Merwede veel ruimte om te wandelen en te fietsen, te spelen en te sporten. Je blijft met plezier in beweging en gezond. Met slimme oplossingen worden de gebouwen zo duurzaam mogelijk gemaakt. De opvallende gebouwen, creatieve bedrijven, het vele groen en de stadse kenmerken gaan je verrassen en verleiden om te ontdekken en te ontmoeten.

Trots op de wijk

Bewoners en ondernemers zijn trots op hun wijk. Ze willen er graag samen voor zorgen dat Merwede een veilige en warme plek voor iedereen is en blijft. Zo creëren we samen een echte Utrechtse stadswijk.

Klik hier voor het stedenbouwkundig plan van Merwede

Klik hier voor de veelgestelde vragen en onze antwoorden

Bekijk hier de interactieve voorzieningenkaart Merwede

Ondernemen

In Merwede wordt straks niet alleen gewoond, maar je kunt er ook uitstekend ondernemen. In de wijk komen vele bedrijfsruimtes voor uiteenlopende ondernemers. Van winkels en horeca tot dienstverlening en zorg. Interesse in ondernemen in Merwede? Mail ons dan je idee samen met je contactgegevens.

 

Onze vijf thema’s:

Levendige stadswijk

Merwede is dé nieuwe plek om mensen te ontmoeten in Utrecht-Zuidwest. Het is een echte stadswijk waar alle Utrechters zich thuis voelen, van jong tot oud. Alle toekomstige bewoners willen graag een fijne woonplek midden in de stad. Om mensen te ontmoeten, mee te denken over je woonplek en iets te doen voor een schonere wereld.

“Hier bruist het iedere dag, met alle stadse voorzieningen binnen handbereik.”

Merwede is een Utrechtse wijk als geen ander, waar gezond leven in de stad voorop staat. Een stadswijk met veel gebouwen en veel mensen, zonder dat dit teveel vraagt van het milieu en het plezier. Het is er gezellig druk en je vindt er mensen met verschillende achtergronden. Dat geeft energie en maakt nieuwsgierig. We helpen die nieuwsgierigheid een handje door te zorgen dat er in Merwede van alles gebeurt waar mensen samenkomen. Je kunt dit nu al ervaren bij o.a. de Stadstuin, Kanaal30, Vechtclub XL, Alchemist en Boulderhal Sterk. Maar Merwede heeft ook verrassend rustige woonbuurten.

Mobiel en bereikbaar

Een gezonde stadswijk geeft voorrang aan wandelen en fietsen en biedt een uitgebreid aanbod aan voorzieningen. Daarom komen er door Merwede fiets- en wandelpaden die Park Transwijk en de Rivierenwijk snel en veilig met elkaar verbinden. En omliggende wijken worden met Merwede en elkaar verbonden. Zo kan iedereen heel makkelijk van nog veel meer voorzieningen gebruik maken.

Natuurlijk heb je ook weleens ander vervoer nodig. Daarom is er goed nagedacht over het vervoer in Merwede. Er komt  goed openbaar vervoer en er zijn fietsen, scooters en auto’s die gedeeld worden met de hele buurt. Op vaste plekken in de wijk staan verschillende voertuigen die je tegen betaling kunt gebruiken. Je kiest het voertuig dat je op dat moment nodig hebt: van een e-bike en bakfiets tot een verhuisbusje en elektrische stationwagen voor vakanties.

“Een autovrije stadswijk met slim deelvervoer en goed openbaar vervoer.”

Het goede openbaar vervoer brengt je snel door de hele de stad. In de toekomst komt er mogelijk een tramverbinding. In een autovrij Merwede blijf je dus heel mobiel. Tegelijkertijd is er zo voor iedereen veel meer ruimte voor groen om in te spelen en te ontspannen.

Groen voorop

Merwede is een bijzondere groene plek midden in de stad. Dankzij het eigen Merwedepark en omdat het Park Transwijk er naast ligt. In beide parken kun je heerlijk ontspannen of lekker sporten.

“Het vele groen biedt volop ruimte aan de stad om tot rust te komen.”

Merwede is autovrij, waardoor er in de straten en op de pleinen veel ruimte is voor bomen en planten. Er liggen alleen straatstenen op de grond als dat nodig is. Daarbij komen nog de binnentuinen en de met planten begroeide daken van de gebouwen. Daardoor is er veel ruimte voor mensen, planten en dieren.

Ruimte en afwisseling

Merwede past goed in de omgeving, ook al is het een grote wijk met veel gebouwen. De gebouwen zijn lager bij de Rivierenwijk en hoger aan de Europalaan. Merwede krijgt stoere stadsblokken. Elk blok bestaat uit meerdere panden. Vaak direct naast elkaar, maar soms ook met veel ruimte tussen de gebouwen. Zeker aan de groene oever van het Merwedekanaal.

“Eigentijdse gebouwen met wisselende hoogtes. Hier ervaar je het licht en de lucht.”

De verschillende hoogtes van de gebouwen laten het zonlicht door en brengen lucht in het gebied. Doordat de gevels op sommige plekken meer naar achteren staan, voelen ook de hogere gebouwen prettig aan.

In Merwede is er extra aandacht voor het straatniveau, zodat de gebouwen en de directe omgeving ook prettig voelen als je er bijvoorbeeld langs loopt. Hierdoor ontstaat een groene stadswijk waar je met plezier woont of langskomt.

Gezond en duurzaam

Gezond leven is belangrijk in Merwede. Schone lucht en genoeg ruimte om te ontspannen, spelen en bewegen. Om gezond en gelukkig te zijn, is het belangrijk om met elkaar onze leefstijl en economie aan te passen. Samen ons best doen om snelle klimaatverandering tegen te gaan en voorzichtig om te gaan met de kleine voorraad natuurlijke grondstoffen.

“Deze stadswijk brengt je in beweging en is een prettige woonplek.”

In Merwede wordt de schadelijke CO2-uitstoot flink lager dan in andere stadswijken. Het vervoer in deze autovrije wijk stoot namelijk geen schadelijke gassen uit. Energie wordt in Merwede duurzaam opgewekt en we zorgen dat er minder energie nodig is. Alle gebouwen in Merwede worden zo milieuvriendelijk mogelijk gebouwd. Bouwmaterialen worden, waar mogelijk, opnieuw gebruikt. Er is veel groen geplant omdat het klimaat steeds droger en warmer wordt. Als het wel regent, valt er in korte tijd erg veel water. Het groen zorgt voor natuurlijke koeling, houdt regenwater vast en ziet er ook nog eens mooi uit. In overleg met de toekomstige bewoners van Merwede maken we binnenterreinen waar iedereen graag komt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief dan houden we je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen in deze nieuwe stadswijk!