Spring naar content

“We lijden aan een gebrek aan herstel” Ode aan stress tijdens succesvol Stresstival in Merwede

Een festival “voor iedereen die gek is op stress of dat graag weer wil zijn”. Dat was de kernboodschap tijdens het Stresstival in Merwede op 4 december. STRESSexperts Suzan Kuijsten en Carolien Hamming deelden daarbij in een volgepakt Kanaal30 hun positieve kijk op stress als essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en hun oplossing om daar goed mee om te gaan. Dat draait om een natuurlijke balans tussen inspanning en ontspanning!

Tijdens de week vóór de stress (van 3 tot 7 december) vond afgelopen 4 december in een uitverkocht Kanaal30 in Merwede de succesvolle eerste editie plaats van het Stresstival. Georganiseerd door STRESSexperts Suzan Kuijsten en Carolien Hamming was de middag een ode aan stress. Terwijl iedereen grootverbruiker is van stress wordt er doorgaans toch vrij negatief over gesproken. “Onterecht” , stellen Kuijsten en Hamming, “want van stress maken we allemaal voortdurend dankbaar gebruik – zélfs in alledaagse situaties die we helemaal niet als stressvol beschouwen. We gaan er alleen verkeerd mee om. We doen net alsof het een gratis all-you-can-eat service van ons lijf is, maar zo werkt het natuurlijk niet. We vergeten de oeroude, natuurlijke balans tussen inspanning en ontspanning, die ons vitaal houdt. Het is dus niet de stress waar we last van hebben. We lijden massaal aan een gebrek aan herstel.”

“We doen net alsof het een gratis all-you-can-eat service van ons lijf is, maar zo werkt het natuurlijk niet.”

Herstel is noodzaak
Suzan Kuijsten is eigenaar van het bureau THINKC, blogger en columnist voor Wendy, coach, trainer en veelgevraagd spreekster. Carolien Hamming is directeur van het CSR Centrum, één van de grootste stressmanagementinstituten van Nederland. Zij zijn de bekendste stressdeskundigen van Nederland en werken onder de naam STRESSexperts samen aan de missie “om iedereen een beetje meer gek op stress maken!” Op humoristische wijze maakten zij deelnemers aan het Stresstival een beetje meer stresswijs, met aansprekende praktijkvoorbeelden, bruikbare kennis en nieuwe inzichten. Met de firma “I feel good” als metafoor stonden zij uitgebreid stil bij de processen rond het leveren van inspanning of prestaties en het doorgaans onderschatte belang van herstel voor het kunnen leveren van de volgende inspanning. De afdeling stress in onze hersenen werkt meestal volop terwijl voor de afdeling herstel niet veel aandacht is. Herstel is echter geen luxe, maar noodzaak!

Mark Tuitert en professor Erik Scherder
Naast Kuijsten en Hamming spraken ook Olympisch schaatskampioen en presentator Mark Tuitert en professor Erik Scherder, als hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit, voor een bomvolle zaal over prestaties en werkplezier en de noodzaak van herstel. Want in dat herstel zit de oplossing voor wie last heeft van stress en daar maar moeilijk vanaf komt. Tuitert nam de zaal mee terug in de tijd naar het behalen van zijn gouden plak op de 1500 meter tijdens de Olympische Spelen 2010 in Vancouver en vooral naar de lichamelijke en emotionele roller coaster in de aanloop naar die bijzondere prestatie. Scherder gaf de aanwezigen op onnavolgbare wijze een wetenschappelijke inkijk in de bijzondere processen die zich afspelen in onze hersenen tijdens het leveren van inspanningen en prestaties. Ook stond hij stil bij de invloed van een actief en uitdagend leven – zowel fysiek als mentaal – op het behoud van hersenfuncties. En dat terwijl wereldwijd een inactieve levensstijl juist toeneemt.

Gek op stress
Ruim 120 aanwezigen, waaronder ook diverse HR managers, werd tijdens het interactieve Stresstival een positieve kijk op stress aangereikt en het belang van een goede focus op herstel meegegeven. Een bijzonder geslaagde eerste editie met veel inzichten en handvatten om actief mee aan de slag te gaan. Het Stresstival kreeg dan ook veel (landelijke) media-aandacht, zowel in de aanloop naar het festival als tijdens het event. Een vervolg lijkt voor de hand liggend. Wie daar niet op wil wachten doet er goed aan www.gekopstress.nl te raadplegen en/of het boek “Gek op stress, maar niet altijd” van Kuijsten en Hamming aan te schaffen. En fietsen naar het werk lijkt daarnaast ook een goede tip! Voor creatieve hotspot Kanaal30 én voor Merwede als nieuwe stadswijk in wording was het Stresstival in ieder geval een mooie opsteker. Dergelijke bijzondere events dragen in positieve zin bij aan beider naamsbekendheid. What’s next…?