Spring naar content

De wijk van de toekomst: autoluw

De wijk van de toekomst. Wat betekent dat? En hoe ziet zo’n wijk eruit? Ontzettend grote vraagstukken waar talloze boeken en artikelen over zijn geschreven. Een overweldigende hoeveelheid informatie dus. Wij loodsen je graag langs verschillende onderwerpen die naar verwachting een grote rol gaan spelen in de wijk van de toekomst. We zetten enkele publicaties over een specifiek onderwerp voor je in de schijnwerpers en jij beslist of je graag meer wil lezen. Om te beginnen willen we het graag hebben over autoluwe wijken.

Volgens NL Magazine, een (online) magazine over stedelijke en regionale ontwikkeling, is dit namelijk een belangrijk onderwerp in toekomstige stedenbouw: “De toekomst ligt in stedelijke regio’s waar minder noodzaak bestaat om te reizen en waar prettige, ‘zero-emission’-alternatieven als lopen, fietsen, openbaar vervoer en nieuwe vormen van elektrisch vervoer de ruimte hebben.” Een wijk is natuurlijk slechts een onderdeel van een stad, maar wijken bieden juist unieke kansen: ”De wijk is een ideaal schaalniveau om aan deze uitdagingen te werken: klein genoeg om de toekomst tastbaar te maken, maar groot genoeg om het verschil te maken.” Het artikel ‘De ambitieuze wijk van morgen’ – dat ingaat op verschillende thema’s – kun je hier vinden. 

Ook Trouw gaat in op autoluwe steden en wijken en publiceerde een artikel over onze stad Utrecht, de stad die vooroploopt met autodelen: “Utrecht is kampioen autodelen. Het aantal deelauto’s per inwoner is al vijf jaar het hoogst van Nederland. De verklaring: Utrecht heeft veel jongeren die gewend zijn aan delen en kritisch zijn over autogebruik. Anderzijds is er het auto­luwe beleid. Zo kan iemand die autodelen probeert, zijn ingeleverde parkeervergunning terugkrijgen als het niet bevalt.” Je leest het hele artikel hier.

Ook The Guardian schreef over Utrecht. En in het bijzonder over ons, Merwede: hoe de nieuwe stadswijk gaat bijdragen aan de Utrechtse reputatie als ‘fietshoofdstad van Europa’. Architect van Merwede, Marco Broekman, zegt erover: “By having this car-free area, we can design spaces without the straitjacket rules of the car, and thus focus on essentials for a high-density area, which is the quality of public space, city on eye level, green, biodiversity, climate adaptation and meeting places for social interaction.” Het volledige artikel in de Britse krant is hier te lezen.

De volgende keer gaan we in op groene wijken. Houd onze website in de gaten!